O echipă internaţională specializată în dezarmarea chimică a început, duminică, procedura de distrugere a armelor chimice siriene şi a instalaţiilor de producţie, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul misiunii.
Agenţia americană de presă Associated Press a obţinut chiar o informaţie din partea unui oficial al Naţiunilor Unite, adaugă şi cotidianul The Washington Post.
Potrivit surselor citate, membrii misiunii comune a Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) şi ai ONU s-au deplasat la o bază unde vor începe verificarea şi distrugerea armelor. Deocamdată nu există informaţii referitoare la stocul anume care a fost inspectat şi distrus, adaugă AFP.
Inventarul armelor
Autorităţile de la Damasc au remis, la 21 septembrie, inventarul arsenalului lor de arme către OIAC. Dar experţii vor fi nevoiţi să muncească zi-lumină pentru a putea ţine pasul cu termenele impuse, apreciate drept imposibile. Rezoluţia ONU în acest sens îl obligă pe Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, să distrugă toate stocurile siriene de arme chimice până în a doua jumătate a lui 2014. Potrivit anumitor specialişti, acest termen va fi suficient abia doar pentru a inventaria armele chimice şi a le scoate din Siria.
"Astăzi este prima zi de distrugere, în cursul căreia vehicule grele vor zdrobi şi vor distruge focoase de rachete, bombe chimice, precum şi mecanismele de mixare, unităţile mobile şi fixe de încărcare”, a indicat o sursă din cadrul misiunii internaţionale, sub rezerva anonimatului.
33 de experţi
Misiunea, compusă din 33 de persoane, între care experţi din SUA, Regatul Unit, Rusia, Cehia, China, Canada a sosit marţi în Siria. Majoritatea membrilor săi (19 persoane) este constituită din inspectori OIAC, restul fiind personal ONU, precizează în acest sens agenţia rusă de presă Ria Novosti.
Echipa este însărcinată să pună în aplicare o rezoluţie a Consiliului de Securitate votată în premieră cu privire la situaţia din Siria graţie unui acord ruso-american ce prevede dezarmarea chimică a acestei ţări până la jumătatea anului 2014. Acest acord a îndepărtat ameninţarea unui atac american contra regimului sirian, după atacul chimic de la 21 august de lângă Damasc, atribuit forţelor guvernamentale siriene de către Occident şi opoziţie.
Este prima dată când o operaţiune de dezarmare chimică are loc într-o ţară în plin război: Siria se scufundă de la o zi la alta tot mai mult într-un conflict care a curmat viaţa a cel puţin 115.000 de persoane din martie 2011 şi până în prezent, conform datelor Naţiunilor Unite.