Australia și Canada au devenit duminică cele mai recente țări care au anunțat că cer călătorilor din China să prezinte un test negativ COVID-19, invocând „lipsa de informații complete” de la Beijing despre valul de cazuri din țară.
Ministrul Sănătății, Mark Butler, a declarat că măsura, care va intra în vigoare din 5 ianuarie, a fost adoptată „pentru a proteja Australia de riscul unor potențiale noi variante” și de „consecinţa situaţiei care evaluează rapid în China", informează AFP.
La trei ani după ce coronavirusul a apărut pentru prima dată în orașul chinez Wuhan, China a început luna aceasta să renunțe la politica sa severă de combatere a virusului, cunoscută sub numele de „zero-COVID”.
De atunci, spitalele chineze au fost copleşite de un potop de pacienți în mare parte în vârstă, crematoriile au fost supraîncărcate și multe farmacii au rămas fără medicamente pentru febră.
În timp ce peste 97% dintre adulții australieni au primit cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19, există îngrijorare în Canberra că autoritățile chineze nu împărtășesc în mod adecvat detalii despre numărul de cazuri sau despre variantele care circulă.
„Această măsură este un răspuns la valul semnificativ de infecții din China și la potențialul de apariție a variantelor virale”, a spus Butler.
„Din fericire, în Australia avem acces ușor la vaccinuri și tratamente și o imunitate ridicată a populației”.
Și Canada cere, tot din 5 ianuarie, călătorilor din China, Hong Kong și Macao să prezinte teste negative pentru COVID-19.
Ministerul canadian al Sănătății a declarat că toți călătorii cu avionul din aceste locații "vor trebui să prezinte companiei aeriene, înainte de îmbarcare, dovada unui rezultat negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult două zile înainte de plecare".
Cerința, valabilă pentru călătorii care au mai mult de 2 ani, va intra în vigoare la 5 ianuarie.
Măsura va fi în vigoare timp de 30 de zile, iar autoritățile o vor reevalua pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date, conform agenţiei Anadolu.
Decizia vine în urma unei creșteri a numărului de cazuri și a unor "date epidemiologice insuficiente", a precizat aceasta.
"Acțiunile noastre continuă să fie ghidate de prudență și nu vom ezita să ajustăm măsurile pentru a proteja sănătatea și siguranța canadienilor", se arată în comunicatul ministrului Sănătății, Jean-Yves Duclos.
Multe ţări, printre care Franţa, Italia, Spania, Regatul Unit, Statele Unite sau Coreea de Sud, au decis deja să impună un test COVID-19 călătorilor care vin din China.
(sursa: Mediafax)