x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia, în continuare afectată de un „val de căldură extremă”

Australia, în continuare afectată de un „val de căldură extremă”

30 Dec 2018   •   17:00
Australia, în continuare afectată de un „val de căldură extremă”

Şapte persoane au murit înecate în Australia, ţară cuprinsă de un val de căldură care i-a determinat pe mulţi dintre locuitori să ia cu asalt plajele pentru a se răcori. În acelaşi timp, o depresiune tropicală formată în nordul continentului ameninţă să se transforme într-un ciclon, informează duminică Reuters. 

Cinci dintre victime s-au înecat în statul Victoria, situat în sud-estul ţării, între Ajunul Crăciunului şi ziua de sâmbătă. O persoană din Coreea de Sud s-a înecat de Crăciun în cursul unei sesiuni de scufundări într-un lac din statul Noul Wales de Sud, iar un bărbat a decedat în timp ce făcea surf în zona Sunshine Coast din statul Queensland. 

Timp de şapte zile temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius din Australia de Vest până în statele estice cu populaţie numeroasă, iar biroul de meteorologie a prognozat că valul de caniculă va continua după un scurt moment de respiro din ajunul Anului Nou. 

"În următoarele zile, căldura se va contracta în interiorul continentului, însă va reveni de miercuri", a declarat Jonathan How de la Biroul de Meteorologie. 

Avertizarea de "val de căldură extremă" vizează inclusiv cel mai populat oraş din Australia, Sydney, însă alte oraşe din zonele de coastă, precum Hobart, Adelaide şi Melbourne, vor fi răcorite de briza mării. 

Însă, în zonele din centrul continentului, temperatura a fost atât de ridicată încât pompele de benzină au cedat, aşa cum s-a întâmplat la Kulgera Road House. "Este atât de cald încât combustibilul nu curge", a declarat prin telefon Shelley Safran, managerul benzinăriei. 

În anumite zone din statul Australia de Sud, temperaturile au depăşit în această săptămână cu 16 grade valorile normale sezoniere, mai multe oraşe înregistrând noi recorduri, au anunţat vineri serviciile meteorologice din această ţară. Astfel, joi au fost înregistrate 49,3 grade Celsius în Marble Bar, o mică aşezare din statul Australia de Vest, care se prezintă sub titulatura de "cea mai călduroasă localitate a ţării". 

Decembrie este prima lună a verii australe, sezon ce aduce de obicei ploi ciclonice în regiunile nordice. 

Un sistem de joasă presiune s-a format în larg la nord de Queensland, existând un risc moderat ca acesta să se dezvolte într-un ciclon în următoarele zile, conform prognozelor meteorologice. 

Biroul de Meteorologice a emis duminică o avertizare de furtună şi ploi torenţiale valabilă pentru Peninsula Cape York din nordul Australiei, precizează Reuters.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: australia canicula caldura extrema