x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile germane speră să ajungă la o soluţie amiabilă cu posesorul “comorii naziste”

Autorităţile germane speră să ajungă la o soluţie amiabilă cu posesorul “comorii naziste”

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    15 Noi 2013   •   18:10
Autorităţile germane speră să ajungă la o soluţie amiabilă cu posesorul “comorii naziste”

Germania va mai dezvălui o parte din “comoara nazistă” descoperită la Munchen, publicând pe Internet de săptămâna viitoare fotografii cu alte 590 de opere descoperite în apartamentul unui octogenar din Munchen.

Parchetul din Augsburg va arăta lumii “590 de opere, despre care nu exclude posibilitatea să fi fost confiscate de nazişti”, pe site-ul lostart.de, editat de celula de coordonare federală care se ocupă de arta dispărută în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, se arată într-un comunicat al secretariatului de stat al Ministerului Culturii.

Site-ul ar trebui să le uşureze sarcina eventualelor persoane îndreptăţite, printre care familiile evreilor spoliaţi în timpul nazismului, comentează France Presse.

Încă de lunea trecută, autorităţile germane au anunţat publicarea a 25 de fotografii reprezentând opere din “comoara nazistă”, într-un moment în care criticile se înmulţiseră la adresa aparentei lentori cu care se desfăşoară cercetările privind provenienţa celor 1.406 tablouri recuperate din apartamentul octogenarului german Cornelius Gurlitt, fiul unui mare negustor de artă din perioada nazistă.

În ediţia de vineri a cotidianului Süddeutsche Zeitung, ministrul Justiţiei landului Bavaria – unde au fost găsite tablourile – Winfried Bausback, a declarat că doreşte ca octogenarul în posesia căruia a fost găsită “comoara” să se arate conciliant în privinţa restituirii acestor opere. “Eu cred că ar fi în interesul tuturor să ajungem la o soluţie amiabilă”, a declarat acesta.

Prezent la percheziţionarea apartamentului său din Munchen, în februarie 2012, când s-a făcut marea descoperire, Gurlitt a fost interogat de poliţie, apoi pus în libertate, fără control judiciar, scrie France Presse.

Despre condiţiile în care s-au desfăşurat “ostilităţile” în apartamentul din blocul aflat în elegantul cartier Schwabing din Munchen scrie însă revista franceză Paris Match, ai cărei jurnalişti sunt primii care au dat lovitura, descoperindu-l pe Gurlitt într-un centru comercial, deşi toată lumea îl dădea dispărut sau chiar mort, după confiscarea averii. Iar relatarea lor oferă detalii uluitoare.

Gurlitt se pare că a trăit ani în şir fără a munci, fără a fi înregistrat la Fisc, la asigurările sociale sau să figureze din punct de vedere administrativ în Germania, vânzând din când în când opere moştenite de la tatăl său.

Jurnaliştii de la Paris Match, care l-au urmărit asiduu pe Cornelius Gurlitt, au adus vestea cea mare săptămâna trecută: nu numai că trăieşte, dar mai şi locuieşte în acelaşi apartament din Munchen din care toată lumea îl credea dispărut. Până şi autorităţile germane declaraseră că nu au nici cea mai vagă idee despre locul în care s-ar afla acesta.


×