x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avalanşă în Himalaya: Cel puţin nouă alpinişti au murit

Avalanşă în Himalaya: Cel puţin nouă alpinişti au murit

23 Sep 2012   •   13:39
Avalanşă în Himalaya: Cel puţin nouă alpinişti au murit

Cel putin noua cataratori au murit si alti sase au fost dati disparuti in Nepal, in urma unei avalanse din muntii Himalaya, anunta BBC News. Surse oficiale au declarat ca doua corpuri au fost deja recuperate.

Avalansa a acoperit o baza a mai multor alpinisti, printre care si europeni, aflata langa varful Manaslu. Nu se cunoaste numarul exact al persoanelor care campau.

Tabara acestora se afla la circa 7.000 de metri altitudine, iar echipajul se pregatea sa continue expeditia spre varful muntelui, la 8.156 de metri inaltime.

Potrivit sefului de politie Basanta Bahadur Kuwar, zece persoane au supravietuit avalansei, insa multe dintre acestea au fost ranite. Victimele care au avut nevoie de ingrijiri au fost duse cu elicopterul la spitalul cel mai apropiat.

Manaslu (cunoscut si drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya (partea nepaleza), este, ca inaltime, al optulea varf al planetei (8.163 m).

Primii oameni care au reusit sa ajunga pe varful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki & Tashio Imanishi si nepalezul Gyalzen Norbu. Evenimentul a avut loc la 9 mai 1956. Din 1971, muntele a fost "atacat" anual de echipe din diverse tari, insa nu multi au fost aceia care l-au si cucerit.

×