x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment AIEA în privința pericolului nuclear de la Zaporojie

Avertisment AIEA în privința pericolului nuclear de la Zaporojie

de Redacția Jurnalul    |    07 Mai 2023   •   20:00
Avertisment AIEA în privința pericolului nuclear de la Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este alarmată de situaţia tensionată din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată în apropierea liniei frontului, informează dpa.

Situaţia devine tot mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă la centrala nucleară ocupată de Rusia, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate şi securitate nucleară cu care se confruntă central.”, a avertizat el într-un raport.„Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav.”, a adăugat Grossi.

Administraţia pro-moscovită din regiunea Zaporojie a anunţat vineri evacuări, inclusiv în oraşul Enerhodar, unde locuieşte majoritatea personalului centralei nucleare.

Grossi susține că personalul va rămâne la faţa locului, dar situaţia devine totuşi „din ce în ce mai tensionată, stresantă şi provocatoare” pentru ei şi familiile lor. Stresul constant poate duce la greşeli şi accidente la centrala nucleară, precizează AIEA.

Grossi a cerut din nou un acord între Ucraina şi Rusia pentru a proteja de catastrofă cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dar, în pofida semnalelor recente potrivit cărora un acord pentru protejarea site-ului ar putea fi aproape, nu se înregistrează progrese.

Centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, a fost ocupată de forţele ruse în martie 2022. Vara trecută, bombardarea regulată a zonei în care este situată centrala a dus la probleme de alimentare externă, fiind folosite generatoare de curent diesel. Din motive de siguranţă, centrala a fost oprită anul trecut, ceea ce nu elimină pericolul unui accident. Electricitatea externă este necesară pentru a menţine reci reactoarele şi pentru asigurarea siguranţei.

×
Subiecte în articol: aiea Zaporojie