x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol! Un general american avertizează asupra riscului unui război cu China, în 2025

Pericol! Un general american avertizează asupra riscului unui război cu China, în 2025

de Redacția Jurnalul    |    29 Ian 2023   •   06:00
Pericol! Un general american avertizează asupra riscului unui război cu China, în 2025
Sursa foto: Hepta

Un general american a avertizat asupra riscului ridicat de război cu China, în 2025,  cel mai probabil în jurul Taiwanului, şi i-a îndemnat pe ofiţerii săi să fie pregătiţi pentru luptă încă din acest an, informează AFP.

„Sper că mă înşel. Instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025!”, a scris generalul forţelor aeriene Michael Minihan, într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată de Pentagon.

Preşedintele Xi Jinping „are atât o echipă, un motiv, cât şi o oportunitate pentru 2025”, a estimat militarul, subliniind că alegerile din Taiwan din 2024 îi vor oferi liderului chinez un „motiv” să acţioneze.

Cursa pentru Casa Albă, prevăzută în acelaşi an, va oferi Chinei „o Americă distrasă”, a mai precizat el.

China consideră că Taiwanul, cu o populaţie de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, care încă nu s-a reunit cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949.

Liderii chinezi observă cu nemulţumire apropierea insistentă din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite care de câteva decenii furnizează insulei un sprijin militar împotriva Beijingului.

×
Subiecte în articol: avertisment razboi taiwan