x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO: "Să nu mai răspândească informații false"

Viktor Orban avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO: "Să nu mai răspândească informații false"

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   17:00
Viktor Orban avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO: "Să nu mai răspândească informații false"
Sursa foto: Hepta

Premierul ungar Viktor Orban atrage atenția Suediei și Finlandei să nu mai răspândească informații false despre țara sa, transmite MTI.

"Dacă Suedia şi Finlanda se aşteaptă ca Ungaria să fie corectă şi să accepte aderarea la NATO, atunci aceste ţări trebuie să fie la rândul lor corecte şi să nu mai răspândească informaţii false despre Ungaria", a spus acesta, precizând că a cerut parlamentului să dezbată candidaturile lor la Alianța Nord-Atlantică. 

Însă el a mai spus că "unii deputaţi din partidele de guvernare nu sunt extrem de entuziaşti, deoarece, printre altele, aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de drept".

Parlamentul de la Budapesta va începe, săptămâna viitoare, discuțiile asupra cererilor de aderare. la NATO ale Suediei și Finlandei. 

Vitor Orban spune că este de acord cu intrarea celor două țări în Alianță dar avertizează că trebuie luate în considerare și obiecțiile Ankarei. 
"În ceea ce priveşte Turcia, şi ei sunt aliaţii noştri, aşa că trebuie să le ascultăm vocea.Trebuie să acordăm atenţie Turciei, pentru că în final întregul proces riscă să se blocheze. Până când nu va exista o soluţie la problema Turciei, extinderea ar putea eşua", a spus demnitarul.

Turcia se opune mai ales intrării Suediei în NATO pe motiv că mai mulți lideri kurzi beneficiază de sprijinul autorităților de la Stockholm. 

De asemenea, Budapesta susține că Suedia s-a opus de mai multe ori acordării de fonduri europene Ungariei acuzând-o de încălcarea statului de drept. 

Turcia susţine că Suedia găzduieşte ceea ce ea numeşte membri ai unor grupuri teroriste şi cere extrădarea acestora. Ankara a sugerat recent că va aproba numai aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria susţine că a fost întârziată în decizia sa de numeroasele legi necesare pentru a debloca fonduri de la Uniunea Europeană, bani care au fost opriţi din cauza disputelor cu Bruxellesul privind statul de drept.

Suedia și Finlanda și-au depus candidaturile la NATO în aprilie 2022, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

×