x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul NATO: "Legăturile cu Ucraina vor fi afectate grav dacă intervine armata"

Avertismentul NATO: "Legăturile cu Ucraina vor fi afectate grav dacă intervine armata"

20 Feb 2014   •   08:40
Avertismentul NATO: "Legăturile cu Ucraina vor fi afectate grav dacă intervine armata"

NATO a ameninţat Ucraina că va pune în discuţie cooperarea cu această ţară în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor opoziţiei.

"Fac apel către guvernul ucrainean pentru a evita orice nouă violenţă", a anunţat , conform AFP, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, după sângeroasele confruntări din centrul Kievului, soldate cu cel puţin 26 de morţi.

Avertismentul din partea NATO intervine în contextul în care preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a înlocuit miercuri pe şeful Statului Major, comandantul armatei, care afirmase anterior că "nimeni nu are dreptul să folosească forţele armate pentru a restrânge drepturile cetăţenilor".

Astfel, preşedintele l-a numit pe amiralul Iuri Ilin în funcţia de şef al Statului Major şi comandant al armatei, în locul lui Volodimir Zamana, odată cu lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" care acordă puteri extinse militarilor.

"În cazul în care armata intervine împotriva opoziţiei, legăturile Ucrainei cu NATO vor fi grav afectate", a avertizat Rasmussen.

Relaţiile dintre NATO şi Ucraina au fost lansate oficial în 1991, când Ucraina a devenit membră a Consiliului de cooperare nord-atlantic (redenumit "Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic", în 1997), imediat după obţinerea independenţei în momentul destrămării URSS.

În aprilie 2008, la summitul NATO de la Bucureşti, liderii ţărilor aliate au convenit că Ucraina are vocaţia să devină membră a NATO.

×
Subiecte în articol: viktor ianukovici nato