x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion salvat de un căine

Avion salvat de un căine

de Carmen Plesa    |    11 Aug 2007   •   00:00
Avion salvat de un căine

Căinele unui pasager romăn a sărit din cala de bagaje in timp ce avionul decola.


Dacă n-ar fi fost ajutorul său involuntar, zborul 116Y1 al Blue Air, care a plecat de la Roma spre Bucureşti, probabil n-ar mai fi ajuns la destinaţie - a concluzionat ieri La Repubblica. Eroul de care vorbesc italienii este un căine, care a semnalat joi, in timp ce avionul rula pe pistă, că e deschisă cala de bagaje. Dacă ar fi decolat aşa, cala deschisă ar fi impiedicat o presurizare corectă, cauzănd probleme (pănă la riscul de prăbuşire) avionului in care se aflau 140 de persoane.


A SĂRIT. Căinele, un "volpino" de doi ani, fusese băgat in cala avionului cu care călătorea stăpănul său, romănul Ionuţ Stoica. Se pare că, iniţial, stăpănul, care pusese căinele intr-o cuşcă improvizată, inchisă cu o bandă adezivă, a vrut să-l ia in cabină, dar compania interzice, aşa că "volpino" a fost trimis la cală.
In timp ce avionul se punea in mişcare pe pistă, căinele a rupt banda adezivă care inchidea cuşca şi a sărit. Ajuns pe pistă, a inceput să fugă după avionul in care era stăpănul său. Ionuţ Stoica se uita chiar spre pistă cănd avionul s-a pus in mişcare şi şi-a văzut căinele. A anunţat stewardesa, care la răndul său l-a avertizat pe căpitan, iar acesta a oprit avionul.


Potrivit observaţiilor jurnaliştilor italieni, nimeni nu şi-a dat dat seama de faptul că a rămas deschisă cala de bagaje - nici operatorul Flightcare, insărcinat să facă această verificare şi nici căpitanul, obligat şi el să facă o verificare finală, inainte de a incepe decolarea.


NECLARITĂŢI. Potrivit La Repubblica, ce citează un raport confidenţial al Flightcare, operatorul de handling, căinele a sărit, intr-adevăr, pe pistă, dar nu in timp ce avionul rula. In prima parte a raportului, responsabilitatea e atribuită pasagerului Ionuţ Stoica, vinovat de a fi adus o cuşcă nepotrivită pentru animal. Cuşcă ce ar fi fost deja deschisă, in timpul imbarcării, şi care, potrivit raportului, era prinsă doar cu o bandă adezivă. Din raport mai rezultă că "la ora 17:55, aeronava a decolat regulamentar de pe pistă". In raportul citat nu se face nici o referire la intervenţia vreunui pasager. Potrivit La Repubblica Flightcare, nu a făcut publică pănă aseară poziţia sa.


POZIŢIA BLUE AIR. Purtătorul de cuvănt al Blue Air a precizat pentru Jurnalul Naţional: "In momentul in care aeronava se pregătea de decolare, piloţii au fost avertizaţi de către aparatura de bord că trapa de la cală nu este inchisă corespunzător. In acest caz procedurile cer ca trapa să fie deschisă complet şi reinchisă pentru a se putea decola in siguranţă. In timpul acestei proceduri, cănd trapa s-a deschis, din cala de bagaje a ieşit căţelul unui pasager, acesta nefiind transportat de către pasager intr-o cuşcă bine securizată. S-a sesizat ieşirea căţelului din cală, iar agenţii companiei de handling Flightcare au reuşit să il prindă şi să il reintroducă in cală".

×
Subiecte în articol: externe