x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile, avertizate în privința atacurilor cibernetice rusești

Băncile, avertizate în privința atacurilor cibernetice rusești

09 Feb 2022   •   11:00
Băncile, avertizate în privința atacurilor cibernetice rusești

Banca Centrală Europeană pregătește băncile pentru un posibil atac cibernetic susținut de Rusia, pe măsură ce tensiunile cu Ucraina se intensifică, au declarat două persoane care au cunoștință despre acest subiect, în timp ce regiunea se pregătește pentru consecințele unui eventual conflict.

Conform Reuters, Banca Centrală Europeană, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde și care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, este în alertă în fața amenințării unor atacuri cibernetice asupra băncilor lansate din Rusia, au declarat persoanele menționate.

În timp ce autoritatea de reglementare se concentrase pe escrocheriile obișnuite, care au luat amploare în timpul pandemiei, criza din Ucraina i-a deturnat atenția către atacurile cibernetice lansate din Rusia, a declarat una dintre persoane, adăugând că BCE a chestionat băncile cu privire la apărarea lor.

Băncile organizează exerciții de război cibernetic pentru a-și testa capacitatea de a se apăra de un atac, a spus persoana respectivă.

BCE, care a indicat abordarea vulnerabilității în materie de securitate cibernetică drept una dintre prioritățile sale, a refuzat să comenteze.

Și Departamentul de Servicii Financiare din New York a emis o alertă către instituțiile financiare, la sfârșitul lunii ianuarie, avertizând asupra unor atacuri cibernetice de represalii în cazul în care Rusia invadează Ucraina și declanșează sancțiuni americane, potrivit Thomson Reuters' Regulatory Intelligence.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Putin să nu atace Ucraina, după ce Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței cu fostul său vecin sovietic.

La începutul acestui an, mai multe site-uri web ucrainene au fost afectate de un atac cibernetic care a lăsat un avertisment de "să vă fie teamă și să vă așteptați la ce este mai rău".

Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că are indicii că atacul este asociat cu grupuri de hackeri susținute de serviciile de informații rusești.

Oficialii ruși spun că Occidentul este cuprins de rusofobie și nu are dreptul să dea lecții Moscovei despre cum să acționeze după ce a extins alianța militară NATO spre est de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

De asemenea, Kremlinul a negat în repetate rânduri că statul rus ar avea vreo legătură cu pirateria informatică din întreaga lume și a declarat că este gata să coopereze cu Statele Unite și cu alte state pentru a lua măsuri împotriva criminalității cibernetice.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din Europa sunt în alertă maximă.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat marile organizații să își consolideze rezistența în materie de securitate cibernetică, pe fondul intensificării tensiunilor legate de Ucraina.

Casa Albă a acuzat, de asemenea, Rusia pentru atacul cibernetic devastator 'NotPetya' din 2017, când un virus a paralizat părți din infrastructura Ucrainei.

Vulnerabilitatea a fost subliniată din nou anul trecut, când una dintre cele mai mari campanii de piraterie informatică de pe glob a folosit o companie americană de tehnologie ca o trambulină pentru a compromite o serie de agenții guvernamentale americane, atac pe care Casa Albă l-a atribuit serviciilor de informații externe ale Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac banci