x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bani munciţi afară

Bani munciţi afară

de George Daniel Ripa    |    22 Aug 2007   •   00:00
Bani munciţi afară
Sursa foto: ROSLAN RAHMAN/

Imigranţii din intreaga lume au trimis in ţările de origine, numai in 2006, peste 200 de miliarde de euro, de două ori mai mult decăt in 2000, se arată intr-un raport al Băncii Mondiale. Romănii nu se lasă nici ei mai prejos.Â



Imigranţii din intreaga lume au trimis in ţările de origine, numai in 2006, peste 200 de miliarde de euro, de două ori mai mult decăt in 2000, se arată intr-un raport al Băncii Mondiale. Romănii nu se lasă nici ei mai prejos. Â


Imigranţii din intreaga lume au depăşit in 2006 toate recordurile anterioare, trimiţănd in ţările de origine peste 200 de miliarde de euro, se arată intr-un raport al Băncii Mondiale, informează Mediafax. Cifrele s-au dublat faţă de anul 2000. "Sumele de bani trimise de imigranţi depăşesc valoarea investiţiilor străine in Mexic, exporturile de ceai din Sri Lanka, veniturile din turism in Maroc şi nivelul taxelor tranzitării Canalului Suez in Egipt", afirmă Dilip Ratha, analist la Banca Mondială. Principalele ţări de unde imigranţii trimit bani sunt Statele Unite, Germania, Canada, Franţa, Marea Britanie, Arabia Saudită, Spania, Italia, Australia şi Japonia.


La polul opus, statele care primesc cei mai mulţi bani sunt India, China, Mexic, Filipine, Franţa, Spania, Belgia, Marea Britanie, Germania şi Liban. Cea mai săracă ţară europeană, Albania, a primit pănă acum, in acest an, aproape 900 de milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 13% din Produsul Intern Brut al ţării. In Albania, salariul mediu este de numai 183 de euro, ceea ce face ca 1/3 din locuitorii ţării să lucreze in străinătate, in special in Statele Unite, Marea Britanie, Grecia sau Italia.


ROMĂNII. Peste patru milioane de romăni muncesc in alte ţări, conform unor estimări realizate de Ion Voinea, preşedintele Sindicatului romănilor din străinătate. Conform estimărilor BNR, anul acesta, romănii care muncesc in străinătate vor trimite acasă, in total, peste cinci miliarde de euro, insă banca centrală nu are date legate de modalitatea de transfer a banilor, singurele estimări in această privinţă fiind cele ale jucătorilor din piaţă.

Cele mai utilizate modalităţi de transfer de bani sunt serviciile speciale, cum ar fi Western Union sau MoneyGram.

Economia Republicii Moldova are, de asemenea, de profitat după banii trimişi acasă de propriii cetăţeni care muncesc in străinătate. Astfel, peste 600.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova (din populaţia de patru milioane de locuitori) lucrează in străinătate.

×
Subiecte în articol: externe