x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama în Kenya: Mă aflu aici pentru că Africa progresează

Barack Obama în Kenya: Mă aflu aici pentru că Africa progresează

25 Iul 2015   •   17:04
Barack Obama în Kenya: Mă aflu aici pentru că Africa progresează

"Africa progresează", a declarat sâmbătă, în Kenya, preşedintele american Barack Obama, în prima zi a unei vizite inedite în ţara tatălui său, în condiţii de înaltă securitate, relatează AFP şi Reuters.

"Voiam să fiu aici, pentru că Africa progresează, Africa este una dintre regiunile din lume cu cea mai puternică creştere", a declarat el în deschiderea unui summit mondial al antreprenoriatului.

"Oamenii ies din sărăcie, veniturile sunt în creştere, clasa medie creşte şi tinerii ca voi exploatează tehnologiile pentru a schimba modul în care Africa face afaceri", a adăugat el.

"Antreprenoriatul oferă o alternativă pozitivă la ideologiile de violenţă şi divizare care prea adesea ajung să umple golul atunci când tinerii nu văd un viitor pentru ei înşişi", a spus preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a spus că guvernul are un rol vital în impunerea statului de drept şi în combaterea corupţiei, invocând două dintre chestiunile menţionate frecvent de oamenii de afaceri drept obstacole majore. El a adăugat că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta noile firme să-şi asigure capitalul.

O parte a capitalei Kenyei, vizată în ultimii ani de atacuri spectaculoase ale islamiştilor somalezi al-shabab, a fost izolată pentru vizita preşedintelui SUA. Ambasada americană a estimat că conferinţa la care Barack Obama participă sâmbătă dimineaţă ar putea fi "o ţintă pentru terorişti".

Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a apreciat că organizarea summitului privind antreprenoriatul arată o cu totul altă faţă de Africii decât cea prezentată de obicei de media.

"Acest discurs privind disperarea africană este fals şi, de fapt, nu a fost niciodată adevărat", a afirmat şeful statului kenyan în deschiderea conferinţei economice alături de omologul său american. "Faceţi cunoscut faptul că Africa este deschisă şi gata pentru afaceri", a mai spus el publicului.

Barack Obama, născut în Hawaii dintr-o mamă americană şi un tată kenyan, a sosit vineri seară în Kenya, pentru prima sa vizită în această ţară de la accederea la Casa Albă în 2009.

"Este formidabil să mă întorc în Kenya", a mai spus el sâmbătă dimineaţă. "Sunt mândru că sunt primul preşedinte american care vine să viziteze Kenya, şi evident, asta are o valoare personală pentru mine. Tatăl meu este de aici", a adăugat Obama.

Preşedintele SUA urmează să aibă convorbiri în cursul după-amiezii cu omologul său kenyan, în principal pe teme de securitate, dar şi economice.

În domeniul securităţii, SUA au un partener important în Kenya, unde islamiştii radicali al-shabab, afiliaţi Al-Qaida, au comis un atac sângeros asupra unui centru comercial din Nairobi în 2013, soldat cu 67 de morţi, şi o operaţiune armată la universitatea din Garissa, soldată în aprilie 2015 cu 148 de morţi.

×