Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru a arăta Iranului într-o manieră clară că trebuie să-şi onoreze obligaţiile privind activitatea nucleară.
Obama a subliniat "cât este de important ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să se coordoneze minuţios şi strâns pentru a adresa (iranienilor) un mesaj clar în care să afirmăm că vrem ca ei să devină membri cu drepturi depline ai comunităţii naţiunilor, dar că trebuie că acţioneze în conformitate cu regulile şi responsabilităţile internaţionale".
El a făcut aceste declaraţii în prezenţa liderilor UE cu ocazia unui summit SUA-UE de la Casa Albă. Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt actori principali în eforturile internaţionale desfăşurate pentru a obţine garanţia că Republica islamică nu se foloseşte de un program nuclear civil pentru a fabrica bomba atomică.
În declaraţia acestora publicată ulterior, liderii americani şi cei europeni se declară hotărâţi să identifice o soluţie "globală" şi "pe termen lung" pentru dosarul nuclear iranian "prin intermediul dialogului şi al negocierii", relatează AFP, citată de Mediafax. Aceştia şi-au exprimat de asemenea "profunda îngrijorare pentru actuala situaţia a drepturilor omului din Iran".
Una din anexele declaraţiei descrie programul nuclear iranian ca fiind una din "provocările majore" pentru regimul internaţional de neproliferare pe care Statele Unite şi Uniunea Europeană îl vor gestiona "într-o manieră hotărâtă".
Activităţile iraniene şi descoperirea recentă a unui complex destinat îmbogăţirii uraniului, până în prezent ţinut secret, "au consolidat temerile comunităţii internaţionale în privinţa naturii programului nuclear" iranian, se arată în text.
Liderii exercită presiuni asupra Iranului pentru a dialoga "serios şi într-un spirit constructiv" cu cele şase puteri (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia) cu care au fost relansate negocierile la 1 octombrie la Geneva.
Aceştia s-au declarat solidari în sprijinirea unei oferte făcute Iranului de către Agenţia internaţională pentru energie atomică ce este destinată scoaterii din ţară a unei cantităţi de uraniu despre care se bănuieşte că nu ar fi folosită în scopuri civil, ci pentru a produce bomba nucleară. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro