x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barroso: Consolidare fiscală şi reforme structurale

Barroso: Consolidare fiscală şi reforme structurale

04 Iun 2010   •   00:00



Măsurile de austeritate sunt necesare pentru recâştigarea încrederii investitorilor şi asigurarea revenirii creşterii economice, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. După ce a purtat o serie de discuţii cu sindicatele europene şi mai multe grupuri de angajatori, Barroso a ţinut să precizeze: "Am subliniat nevoia de consolidare fiscală şi reforme structurale. Numai dacă privim cu seriozitate ordinea din propria casă vom putea restabili încrederea în economie şi creştere".
Mai multe guverne din Uniunea Europeană au anunţat reduceri bugetare pentru recâştigarea încrederii, după ce investitorii au realizat că problema datoriilor din Grecia poate contamina şi alte ţări din zona euro. Pe de altă parte, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (European Trade Union Confederation - ETUC) consideră că reducerea cheltuielilor publice va afecta revenirea de pe urma celei mai severe crize economice din ultimele decenii, mai ales dacă această măsură este luată în statele mai dezvoltate.
"Am cerut această întâlnire la nivel înalt (cu reprezentanţi ai UE, n.r.) din disperare în faţa perspectivei creşterii economice în Europa, în condiţiile în care toate statele, şi nu doar cele confruntate cu probleme, iau măsuri pentru reducerea bugetelor. Faptul că toate iau aceste măsuri în acelaşi timp reprezintă cea mai mare îngrijorare a noastră", a declarat şeful ETUC, John Monks, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.
Confederaţia a anunţat miercuri planuri de a organiza "Ziua Europeană a acţiunii" la 29 septembrie pentru a protesta împotriva diminuărilor de cheltuieli. John Monks consideră că Germania ar trebui să majoreze cheltuielile, de exemplu prin permiterea creşterii salariilor, pentru a sprijini cererea din zona euro. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe