x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bashar al-Assad spune că Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia îi sprijină pe jihadişti

Bashar al-Assad spune că Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia îi sprijină pe jihadişti

11 Dec 2015   •   16:46
Bashar al-Assad spune că Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia îi sprijină pe jihadişti

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a dezminţit că Rusia va construi o a doua bază militară în Siria şi a acuzat Arabia Saudită şi Qatarul că sprijină grupările armate ale opoziţiei care încearcă să-l înlăture de la putere, el susţinând de asemenea Turcia că ar cumpăra petrol de la jihadiştii grupării Statul Islamic (SI).

Într-un interviu publicat vineri de agenţia EFE, liderul de la Damasc a infirmat totodată că Iranul ar dori să instaleze o bază militară pe teritoriul sirian.

Rusia are în prezent o bază aeriană la Latakia, unde sunt desfăşurate avioanele ce execută misiuni de bombardament împotriva rebelilor sirieni, precum şi de o bază navală în portul Tartus, aceasta din urmă fiind creată pe vremea Războiului Rece.

Întrebat dacă este dispus să negocieze cu grupările de opoziţie, preşedintele Al-Assad a estimat că se face un amalgam între 'grupările armate şi terorişti', de o parte, şi opoziţia politică pe de altă parte, el fiind dispus să negocieze numai cu aceasta din urmă.

Această reacţie survine la o zi după ce grupările de opoziţie, reunite în cadrul unei conferinţe la Riad, au ajuns la un acord pentru a negocia cu preşedintele Al-Assad, căruia i-au cerut însă să demisioneze la începutul unei posibile perioade de tranziţie.

Liderul de la Damasc a menţionat totodată că guvernul său a negociat cu unele grupări armate pentru a le oferi amnistia în schimbul predării armelor, dar a insistat că nu va accepta ca astfel de grupări să fie considerate o entitate politică şi nu va dialoga nici cu acele grupuri de opoziţie stabilite şi dirijate din exterior, precizând că se referă la cele care au legături cu Arabia, Saudită, Qatar, Franţa, Marea Britanie sau SUA.

În accepţiunea regimului sirian, nu există nicio diferenţă între opoziţia moderată şi cea reprezentată de islamiştii radicali, Bashar al-Assad afirmând şi în acest interviu că 'în Siria oricine poartă o armă este terorist'.

Răspunzând unei întrebări despre modalităţile de neutralizare a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), liderul sirian a subliniat că un pericol mai mare decât existenţa în sine a acestei grupări stă în cauzele apariţiei sale. 'În primul rând, ideologia, ceva ce s-a inoculat de zeci de ani în mintea oamenilor sau a societăţii în lumea arabă prin intermediul instituţiilor wahhabite şi cu ajutorul banilor saudiţi care au susţinut această ideologie obscură şi odioasă. Dacă nu avem în vedere această ideologie, atunci ne pierdem vremea (...) Indiferent că vorbim despre Al-Qaida, Al-Nusra sau despre alte organizaţii, toate au aceeaşi ideologie', a indicat preşedintele sirian.

Prin urmare, pentru a lichida SI, el a apreciat că, înainte de a discuta despre chestiuni politice, economice şi culturale, 'trebuie oprit fluxul de terorişti, mai ales din Turcia către Siria şi Irak, şi evident să oprim fluxul de bani, bani saudiţi, bani wahhabiţi şi bani qatarezi destinaţi teroriştilor, precum şi furnizarea de armament şi a oricărui sprijin logistic'.

În continuare, Al-Assad a acuzat Turcia şi că ar cumpăra petrol de la jihadişti, argumentând că aceştia nu au altă cale de export decât pe teritoriul turc.

Întrebat care sunt statele aflate în spatele SI, el a răspuns că principalele sunt Arabia Saudită, Turcia şi Qatar, şi a subliniat că fără un astfel de sprijin SI şi Al-Nustra nu şi-ar fi putut construi structuri militare de anvergură.

Referindu-se la acţiunile SUA şi ale statelor europene împotriva SI, preşedintele sirian a estimat că statele occidentale pot face mai mult la acest capitol, atât pe plan politic cât şi militar, dar le lipseşte voinţa, acuzându-le totodată că sprijinul pe care l-au oferit opoziţiei siriene a condus la actuala criză a refugiaţilor.

Pe de altă parte, la sugestia reporterului că statele occidentale ar putea propune Rusiei să-i facă unele concesii în Ucraina în schimbul abandonării de către Moscova a regimului de la Damasc, Bashar al-Assad a exclus o asemenea posibilitate, argumentul său fiind că, deşi sunt 'pragmatici', ruşii 'adoptă o politică morală bazată pe valori şi principii, nu doar pe interese'. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bashar al-assad