x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătaie între suporterii lui Trump și membri ai Black Lives Matters

Bătaie între suporterii lui Trump și membri ai Black Lives Matters

de Şerban Mihăilă    |    14 Dec 2020   •   09:17
Bătaie între suporterii lui Trump și membri ai Black Lives Matters
Sursa foto: Agerpres

La peste o lună de la alegerea lui Joe Biden, o mare de șepci roșii cu inscripția „Make America Great Again!” a inundat centrul capitalei americane, cerând încă patru ani de mandat pentru actualul ocupant al Casei Albe, pe motivul unor „fraude electorale” invocate fără dovezi. Suporterii lui Trump s-au confruntat violent cu contramanifestanți, iar ciocnirile s-au încheiat cu răniți și arestați. 

 

Personalitatea polarizantă a președintelui în exercițiu, Donald Trump, continuă să divizeze până la paroxism societatea americană, chiar și după ce acesta a fost învins în scrutinul prezidențial din 3 noiembrie. În pofida unei noi înfrângeri usturătoare la Curtea Supremă, suferită de echipa de avocați a actualului lider american cu numai o zi înainte, mii de partizani ai lui Trump s-au adunat sâmbătă în „Freedom Plaza”, la mică distanță de Casa Albă, convinși că victoria favoritului lor a fost furată. Bineînțeles, cei mai mulți dintre manifestanți nu au purtat măști contra COVID-19, ignorând directivele federale. „Nu vom ceda nimic!”, a promis un protestatar venit din Idaho, citat de AFP. „Poporul american este victima unei mari nedreptăți, a spus un altul. „Este clar că alegerile au fost furate”, a adăugat un simpatizant al lui Trump, sosit tocmai din Delaware, citat de „The Guardian”. Fără a fi capabili să ofere o dovadă concretă a „fraudei electorale”, protestatarii au invocat, la modul general, „un amestec străin” sau „un software electoral”, care ar fi șters milioane de voturi obținute de favoritul lor. Alții au pomenit miracolul luptei biblice de la Ierihon, unde armata israelită ar fi obținut o victorie neașteptată, după ce zidurile orașului s-ar fi prăbușit în fața zgomotelor făcute de preoți și de soldați. Incidentele violente au izbucnit încă din timpul zilei, odată cu sosirea a 200 de membri ai grupării violente de extremă dreapta „Proud Boys” („Băieții Mândri”), care, potrivit „The Guardian”, purtau uniforme de luptă și veste antiglonț. Aceștia au început să scandeze mesaje insultătoare la adresa contramanifestanților din mișcarea antifascistă de stânga „Antifa” și au incendiat steaguri ale organizației „Black Lives Matters” (BLM). Dacă în timpul zilei poliția a reușit cu greu să țină la distanță facțiunile rivale, grupările extremiste s-au confruntat, după terminarea manifestației, pe străzile din centrul orașului, patru persoane fiind înjunghiate, iar alte 23 ajungând în arest. Proteste similare au avut loc și în Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada și Arizona, state unde echipa lui Trump a încercat să obțină renumărarea voturilor. În Olympia, capitala statului Washington, o persoană a fost împușcată, iar alte trei, reținute, după confruntări între simpatizanții lui Trump și contramanifestanți.

 

Înfrângere pe linie în Justiție

În lipsa unor elemente concrete care să susţină acuzaţiile de „fraudă masivă”, cele peste 50 de plângeri depuse de echipa lui Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost, cu o excepţie, respinse de instanţă sau abandonate. Toate statele au certificat oficial rezultatele alegerilor, consemnând victoria lui Joe Biden, iar marii electori urmează să înregistreze astăzi votul lor pentru validarea președintelui-ales.

Singurul care refuză să-și recunoască înfrângerea este Donald Trump. De altfel, chiar sâmbătă, înainte ca elicopterul prezidenţial să survoleze mulţimea care intona imnul american, Trump a scris pe Twitter: „Uau! Mii de persoane se adună la Washington pentru a împiedica să ni se fure alegerile!”. Cu toate acestea, aventura lui Trump la Casa Albă se apropie de sfârșit și, foarte probabil, președintele-miliardar se gândește deja cum să obțină o nouă nominalizare republicană pentru alegerile din 2024.

 

Uau! Mii de persoane se adună la Washington pentru a împiedica să ni se fure alegerile!

Donald Trump

 

 

×