x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălia electorală Orban-Vona s-a mutat în Transilvania. Miza: 300.000 de voturi!

Bătălia electorală Orban-Vona s-a mutat în Transilvania. Miza: 300.000 de voturi!

de Istvan Deak    |    25 Iul 2013   •   13:55
Bătălia electorală Orban-Vona s-a mutat în Transilvania. Miza: 300.000 de voturi!

Alegerile de anul viitor din Ungaria au o miză uriaşă pentru Fidesz-ul lui Viktor Orban. Hăituit de liderii instituţiilor europene, Orban are nevoie nu doar de o victorie, ci de una la un scor care să îi permită să conducă Ungaria încă patru ani după propria sa viziune. În acest context, voturile maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, care au dobândit cetăţenia şi dreptul de vot, vor cântări decisiv. Peste 422.000 de cereri, dintre care 283.866 de la cetăţeni români, au fost înaintate pentru obţinerea cetăţeniei ungare de la lansarea unui sistem de acordare a acesteia într-o procedură simplificată, în ianuarie 2011. Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a anunţat că până la finalul anului se va depăşi cifra de 500.000, dintre care peste 300.000 doar în România.

Socialiştii, cu UDMR
Anul 2013 este folosit de principalele partide politice din Ungaria pentru a stabili relaţii de colaborare cu formaţiunile politice maghiare din România şi pentru a-şi defini propriul electorat. Dacă Fidesz-ul lui Orban este de câţiva ani o prezenţă constantă în Transilvania, Partidul Socialist Ungar (MSZP) a ieşit la rampă abia la începutul anului. Conştienţi că nu sunt agreaţi de electoratul maghiar din Transilvania din cauza campaniei duse în 2004 pentru neacordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din România, preşedintele Mesterhazy Attila a mutat la vârf şi a parafat la Cluj-Napica un acord de colaborare cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. În replică, preşedintele departamentului Jobbik pentru politica naţională, Szavay Istvan, a anunţat, la Satu Mare, că Mişcarea pentru Ungaria Jobbik a început să pună bazele unor filiale în România. A urmat mitingul pentru autonomie din data de 10 martie, când atât simpatizanţi Jobbik, cât şi Fidesz, au luat cu asalt oraşul Târgu-Mureş. Cinci zile mai târziu, vicepremierul Semjen Zsolt (KDNP, în alianţă cu Fidesz) a transmis mesajul Ungariei cu ocazia Zilei Naţionale: „Guvernul ungar sprijină autonomia Ţinutului Secuiesc”.

Şedinţa de Guvern în Harghita
Sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august aduc două ample desfăşurări de forţe politice din Ungaria în judeţul Harghita. Fidesz organizează în perioada 23-28 iulie, tabăra de vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad. Din echipa premierului Orban Viktor fac parte: vicepremierul Semjen Zsolt, secretarii şi subsecretarii de stat din MAE, Nemeth Zsolt, Kaleta Gabor, Tamasi Judit, Breuer Klara, Erszegi Mark, Takacs Szabolcs, Wintermantel Peter şi Illes Zoltan, secretarii de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Renan Gyorgy, Odor Balint, Sinka Laszlo si Toth Katalin, secretarii şi subsecretarii de stat din Ministerul Administraţiei Publice, Wetzel Tamas, Retvari Bence, Meyer Agnes şi Repas Zsuzsanna, secretarii de stat din Ministerul Forţelor de Muncă, Gyoraky Zoltan şi Holvenyi Gyorgy, secretarii de stat din Ministerul Economiei Naţionale: Szatmari Kristof şi Czomba Sandor, Billo Karmen, secretarul de stat din Ministerul de Interne: Kontrat Karoly.

Graniţe, şcoli şi spitale
Nemeth Zsolt se află încă de săptămâna trecută în România, unde a participat la inaugurarea unei porţi secuieşti la Leordeni, „care marchează graniţa de Nord-Vest a Ţinutului Secuiesc”. "Poate că noul plan de reorganizare administrativă nu ia în calcul acest lucru, însă Ţinutul Secuiesc este o regiune unitară şi indivizibilă. Va veni o vreme când acest lucru va fi recunoscut prin trasarea liniilor de reorganizare administrativă", a declarat Zsolt Nemeth, motivând prezenţa la eveniment prin faptul că străbunicul său a fost preot în Leordeni. La începutul săptămânii, Nemeth şi Repas Zsuzsanna au participat la Sfântu Gheorghe la ceremonia ce a marcat punerea pietrei de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu. Cei doi au anunţat şi că în scurt timp vor fi deschise două facultăţi ale Universităţii Sapientia în Sfântu-Gheorghe.

Miza pe PPMT
Cât priveşte tabăra de vară Tusvanyos este cât se poate de limpede că Fidesz va miza în continuare pe sprijinul formaţiunilor politice pe care le susţine: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc, reprezentate de Toro Tibor, Tokes Laszlo şi Izsak Balazs. Organizatorii au încercat şi o apropriere de politicieni români prin invitarea lui Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte Forţa Civică, şi Dorin Florea, primar Târgu-Mureş. Pe lista invitaţiilor din partea UDMR se află doar preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, asta deşi Fidesz se bucură de simpatia liderilor UDMR din Covasna şi Harghita.

Vona vine la Gheorgheni
Preşedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, a confirmat prezenţa la tabăra de vară a organizaţiei de tineret a partidului din perioada 7-11 august, ce va avea loc în localitatea Borzont, lângă Gheorgheni, în judeţul Harghita. Dacă tabăra lui Fidesz, Tusvanyos, este un eveniment public şi sunt aşteptaţi peste 40.000 de oameni, tabăra de vară “EMI”, organizată de Tinerii Maghiari din Ardeal, va avea loc pe un teren privat, iar intrarea se va face pe bază de bilet şi înregistrare. La eveniment şi-au anunţat deja prezenţa simpatizanţi Jobbik din ţară şi din străinătate, dar si gruparea radicală HVIM, Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate. Din lista invitaţilor dată publicităţii de către organizatori reiese o apropriere a Jobbik de Partidul Civic Maghiar din România. Ignoraţi complet la Tusvanyos, liderii PCM se regăsesc în tabăra Jobbik: Biro Zsolt, preşedinte PCM, şi Mezei Janos, primar în Gheorgheni. Interesant este că preşedinţii PPMT, CNMT şi CNS se află şi pe lista celor care vor lua cuvântul în tabăra EMI: Toro Tibor, Tokes Laszlo şi Izsak Balazs, la fel ca şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR).

Grupare paramilitară pentru securitate
Echipa Jobbik care se va deplasa în tabăra EMI va fi compusă din: preşedintele Vona Gabor, prim-vicepreşedintele Balczo Zoltan (vicepreşedinte al Parlamentului ungar), preşedintele cabinetului pentru politica naţională Szavay Istvan şi preşedintele organizaţiei de tineret Farkas Gergely. Sâmbătă, 10 august, de la ora 12, Vona va susţine o conferinţă de două ore cu tema: ”Europa sau Uniunea”. Site-ul Jobbik anunţă şi prezenţa unei grupări paramilitare. “Pentru liniştea taberei va fi răspunzătoare gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association), afiliată la Garda Maghiară, în fruntea cărora se vor afla vicepreşedintele Jobbik, Gyure Csaba, şi parlamentarul Jobbik, Kiss Sandor”.  

×
Subiecte în articol: Viktor Orban