x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băuturile alcoolice vor fi interzise în Turcia la locul bătăliei istorice de la Gallipoli

Băuturile alcoolice vor fi interzise în Turcia la locul bătăliei istorice de la Gallipoli

de Agerpres    |    05 Iun 2014   •   18:42
Băuturile alcoolice vor fi interzise în Turcia la locul bătăliei istorice de la Gallipoli

Deputaţii turci intenţionează să interzică consumul de alcool la locul bătăliei de la Gallipoli din timpul Primului Război Mondial, unde anual vin numeroşi turişti australieni şi neo-zeelandezi, au declarat pentru AFP surse parlamentare.

O comisie a parlamentului a aprobat miercuri un proiect de lege iniţiat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere) prin care se transformă statutul juridic al respectivei peninsule din nord-vestul Turciei, de la strâmtoarea Dardanele, din parc naţional în arie istorică, zonă în care legea turcă interzice oficial alcoolul.

Având în vedere că partidul premierului Recep Tayyip Erdogan dispune de majoritate absolută în parlament, aprobarea acestui proiect de lege, care prevede şi amenzi de 5.000 de lire turceşti (1.750 euro), se anunţă a fi o formalitate.

Ministrul Culturii, Omer Celik, a încercat să justifice o astfel de măsură prin necesitatea de "a respecta normele internaţionale".

Opoziţia a denunţat însă măsura, considerând-o discriminatorie.

"Consumul de vin face parte din cultura şi tradiţiile lor (ale turiştilor - n.r.)", a spus un deputat al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Ali Saribas.

"Aceşti oameni vin aici de ani buni şi nu au avut niciodată probleme cu locuitorii. Pe viitor, fie că nu vor mai veni, fie îşi vor ascunde sticlele de vin sau bere şi acest lucru va face ca Turcia să fie ridicolă", a declarat el AFP.

Membrii opoziţiei îi reproşează partidului lui Erdogan, la putere din 2002, devierea spre autoritarism şi dorinţa de a islamiza societatea turcă, de tradiţie laică de la crearea republicii în 1923. Aceste critici au alimentat din plin revolta antiguvernamentală de anul trecut.

În data de 25 aprilie 1915, 60.000 de australieni şi neo-zeelandezi, membri ai unui corp expediţionar franco-britanic, au debarcat la Gallipoli având ca obiectiv cucerirea oraşului Constantinopol, capitala Imperiului Otoman, aliat cu Germania. După nouă luni de lupte dure, soldate, conform istoricilor, cu 500.000 de morţi şi răniţi din ambele tabere, şi în pofida succesului trupelor Anzac (Australian and New Zealander Army Corps), campania a fost un eşec. Bătălia, eveniment important al istoriei Australiei şi Noii Zeelande, este comemorată în fiecare an la Gallipoli de mii de cetăţeni din cele două ţări, încheie AFP. 

×
Subiecte în articol: alcool turcia gallipoli