x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băuturile carbogazoase dulci pot creşte riscul de cancer pancreatic

Băuturile carbogazoase dulci pot creşte riscul de cancer pancreatic

10 Mai 2010   •   00:00

Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltării cancerului pancreatic, din cauza conţinutului ridicat de zaharoză, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Georgetown (SUA).

Studiul, realizat asupra a 60.000 de persoane şi desfăşurat timp de 14 ani, a evaluat riscul dezvoltării cancerului pancreatic la consumatorii de sucuri care conţin zahăr. Potrivit Daily Mail, principala concluzie a fost că persoanele care consumă mai mult de două băuturi carbogazoase pe săptămână prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de pancreas faţă de cele care beau mai puţin de două sucuri dulci săptămânal.

Un al doilea studiu, realizat la University of East Anglia, s-a desfăşurat timp de 16 ani asupra a 25.000 de persoane şi a arătat că aceia care includ în dieta zilnică o cantitate mai mare de zaharoză sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta cancer pancreatic.
Al treilea studiu, realizat pe 160.000 de persoane la Universitatea din Hawaii, a arătat că un consum ridicat de fructoză şi zaharoză duce la o creştere cu 35% a riscului apariţiei cancerului pancreatic.

Cercetătorii nu au aflat deocamdată cauza acestui fenomen, dar una dintre ipoteze este aceea că excesul de zaharoză provoacă apariţia cancerului pancreatic prin creşterea producţiei de insulină. Aceasta din urmă este o substanţă produsă de pancreas pentru a scădea concentraţia zahărului din sânge după fiecare masă. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe