x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bazele SUA, in estul Europei - Bulgarii sunt mai cu mot

Bazele SUA, in estul Europei - Bulgarii sunt mai cu mot

de Anca Aldea    |    15 Mar 2006   •   00:00
Bazele SUA, in estul Europei - Bulgarii sunt mai cu mot

Washingtonul insista ca Bulgaria sa ii acorde accesul total asupra bazelor. Publicatia on-line Novinite anunta, in editia sa de ieri, ca negocierile intre Statele Unite si Bulgaria in privinta bazelor americane nu s-au finalizat, pentru ca cele doua parti nu au cazut de acord asupra unui aspect extrem de controversat - accesul nelimitat la facilitatile si echipamentele militare ale Bulgariei.
"Bulgaria incearca sa isi apere interesele nationale in negocierile privind bazele americane, in timp ce Romania a acceptat toate soli-citarile SUA", a declarat presedintele Comisiei parlamentare bulgare pentru Aparare, Anghel Naidenov. Intr-un interviu acordat televiziunii private Nova, el a precizat ca Bulgaria nu va accepta niciodata ca SUA sa aiba control total asupra bazelor bulgare.

NEGOCIERI. Responsabilul de la Aparare sustine ca exista mai multe dezacorduri in ceea ce priveste conditiile de acces la baze. Pentru ca Bulgaria doreste garantii ca bazele nu vor fi folosite fara acordul Sofiei. SUA solicita, intre altele, aplicarea propriei jurisdictii si legislatii in cazul in care un cetatean american incalca legea pe teritoriul bulgar.

Bulgaria urmareste, intre altele, sa-si pastreze controlul asupra a cel putin doua dintre cele trei baze in care se vor instala americanii. Daca negocierile se vor finaliza in conditiile puse de Bulgaria, SUA vor plati pentru utilizarea si intretinerea facilitatilor si vor investi in infrastructura militara. Nu se stie deocamdata cand se vor finaliza aceste negocieri, initiate in octombrie 2005, pentru ca "nu au fost stabilite termene-limita", spune Naidenov.

×
Subiecte în articol: externe bulgaria