x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BCE cere verificarea tranzacțiilor clienților din Rusia și Belarus

BCE cere verificarea tranzacțiilor clienților din Rusia și Belarus

16 Mar 2022   •   14:18
BCE cere verificarea tranzacțiilor clienților din Rusia și Belarus
Sursa foto: pixabay.com

Creditorii vor trebui să verifice tranzacțiile clienților din Rusia și Belarus pentru a se asigura că nu sunt folosiți pentru evitarea sancțiunilor dure impuse de UE și SUA, spun surse din Banca Centrală Europeană (BCE), citate de Reuters.

 

Este vorba despre zeci de mii de rezidenți UE din cele două țări cărora le vor fi verificate plățile, depozitele și soclitările de credite. Totodată, băncile nu pot accepta de la persoane fizice sau companii din Rusia depozite mai mari de 100.000 de euro. 

Măsura ar putea fi luată în pofida faptului că sancțiunile nu privesc persoanele care au drept de ședere în UE.  Se pare că Spania deja a impus unele restricții. 

Unii supervizori ai BCE le-au cerut creditorilor să înăsprească controalele și asupra rezidenţilor UE din cele două state. 

BCE nu poate impune sancțiuni dar supervizorii sunt îngrijorați că băncile din UE ar putea primi amenzi în caul în care clienții fac tranzacții cu fonduri ale unor persoane supuse sancțiunilor. 

Circa 230.000 de ruși locuiesc în Germania și 81.000 în Spania. Alte state unde se află rezidenți ruși sunt Franţa, Finlanda, Italia, Letonia, Cehia, Austria. Totodată, mulți belaruși trăiesc în Germania, Lituania şi Italia.

 

×
Subiecte în articol: bce Rusia belarus