x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgrad + Vlahii, recunoscuţi de Serbia

Belgrad + Vlahii, recunoscuţi de Serbia

de George Daniel Ripa    |    20 Aug 2007   •   00:00

Etnicii romăni din estul Serbiei au obţinut recunoaşterea statutului de minoritate naţională de către Guvernul de la Belgrad, limba romănă fiind recunoscută ca limba lor maternă, informează BBC News.


Consiliul Naţional al Vlahilor, numit şi Consiliul Naţional al Rumănilor, care-i reprezintă pe etnicii romăni din estul Serbiei, a fost infiinţat in anul 2006 după modelul celorlalte minorităţi naţionale din Serbia. Cu toate acestea, vlahilor li s-a refuzat recunoaşterea oficială a statutului de minoritate naţională de către fostul guvern de la Belgrad, condus tot de actualul premier, Voislav Koştuniţa, pe motiv că in documentele de constituire era menţionat că limba romănă este limba acestei comunităţi şi că tot limba romănă vorbeşte şi minoritatea... romănă.


70.000 DE EURO. Recunoaşterea oficială a minorităţii romănilor din estul Serbiei presupune că aceştia vor primi o alocaţie anuală de 70.000 de euro din partea statului sărb, pentru promovarea limbii materne şi a culturii.


In Serbia există, separat, şi minoritatea romănilor din provincia Voivodina, la nord de Dunăre. Spre deosebire de vlahi, etnicii romăni din această zonă s-au bucurat de toate drepturile care decurg din recunoaşterea statutului de minoritate naţională incă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

×
Subiecte în articol: externe