“Dat fiind că valul de bulgari şi de români care inundă Germania nu dă niciun semn de domolire, oficialii de la Berlin au făcut apel la cele două ţări să stăvilească exodul, prin sporirea măsurilor de integrare a romilor în propriile societăţi. Migraţia din motive de sărăcie trebuie combătută la sursă”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
Doar într-un an au venit 147.000!
Amestecând din prima frază termenii de “români” şi “romi”, jurnaliştii de la Der Spiegel scriu că, de la aderarea celor două ţări la UE în 2007, s-a înregistrat o creştere considerabilă a imigranţilor din România şi Bulgaria în Germania, care au beneficiat de libertatea de mişcare în interiorul UE şi au creat ceea ce mulţi numesc “o serioasă problemă de integrare”. “Statisticile arată că, de exemplu, în 2011 au venit 147.000 de cetăţeni din România şi Bulgaria”, scrie Der Spiegel.
Romii, veşnica problemă
Deşi nu există date oficiale în acest sens, o parte importantă dintre imigranţii ce provin din cele două foste ţări comuniste ar fi etnici romi, scrie Der Spiegel, descriindu-i ca "lipsiţi de educaţie de cele mai multe ori, suferind adesea de probleme de sănătate, prin urmare cu şanse mai mici de a găsi un loc de muncă". Numărul acestora ar urma să crească şi mai mult odată cu anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii în UE, începând din 2014.
Opriţi exodul!
Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat luni că doreşte o consolidare a eforturilor de combatere a imigraţiei motivate de sărăcie, îndemnând Guvernele român şi bulgar să adopte măsuri interne pentru a pune capăt unui adevărat "exod", un fenomen care afectează numeroase zone din Europa. "Această problemă trebuie abordată la sursă", a declarat el, adăugând că "din acest motiv sfătuieşte Bulgaria şi România, atât la nivel european, cât şi bilateral, să investească mai multe fonduri UE în integrarea celor afectaţi în ţările de origine", potrivit Der Spiegel.
Din nou în actualitate
“Dacă n-ar fi fost scandalul cărnii de cal, întâlnirea preşedintelui Germaniei cu familiile victimelor asasinatelor neonaziste precum şi alte subiecte, de genul viitorului intervenţiei antiislamiste din Mali, editorialiştii germani ar fi dedicat spaţii încă şi mai ample României. În discuţie este în special imigrarea romilor. Cauzelor şi consecinţelor exodului lor din România, Bulgaria şi alte ţări sud-est europene li se dedică ample articole şi un editorial în numărul de marţi al cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung”, scrie şi Deutsche Welle.
Fuga de sărăcie
"Numeroşi romi fug de acasă din cauza discriminării şi sărăciei care rezultă" din discriminare, a declarat ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Der Spiegel. "Migrarea motivată de sărăcie trebuie să fie abordată la rădăcini", a subliniat ea, un ecou la declaraţiile lui Friedrich.
Aceste declaraţii apar în contextul în care Asociaţia germană a oraşelor a anunţat, la sfârşitul lui ianuarie, că a identificat o escaladare a unor probleme legate de imigranţi români şi bulgari.
Dublu faţă de 2007
Der Spiegel scrie că Biroul federal de statistică a înregistrat o creştere de 24% a numărului imigranţilor din aceste două ţări în prima jumătate a lui 2012 şi o dublare faţă de numărul din 2007. De asemenea, potrivit unor statistici citate de publicaţie, aproximativ 147.000 de cetăţeni români şi bulgari s-au stabilit în Germania numai în 2011.
Pe de altă parte, Oficiul federal pentru migraţiune şi refugiaţi a ţinut să scoată în evidenţă faptul că din România şi Bulgaria sosesc în Germania şi mulţi studenţi şi specialişti. “Dar această ştire pozitivă, reprodusă de cotidianul din Frankfurt, nu prea pare să intereseze o mare parte a presei. Care se arată fascinată în genere de aspectele senzaţionale ale chestiunii”, adaugă Deutsche Welle.
Corectitudinea politică amuţeşte
“Concomitent, ideologia corectitudinii politice îi determină pe mulţi comentatori să evite să spună lucrurilor pe nume. De pildă să releve clar şi fără echivoc că, în marea lor majoritate, oamenii care alcătuiesc acest exod româno-bulgar contemporan sunt romi.
Editorialul ziarului din Frankfurt condamnă această jenă. Ziarul se departajează clar şi fără echivoc de camuflajele verbale practicate în vest, explicând că nu putem înţelege substratul fenomenului dacă nu ştim cine sunt emigranţii cu pricina”, mai scrie autorul textului din varianta electronică a Deutche Welle.
În luptă cu prejudecăţile
Dacă, de pildă, nu ştim că aceşti oameni sunt nu doar extrem de “săraci, ci, totodată, în ciuda diferenţelor culturale şi religioase dintre diferitele grupuri de romi, au cu toţii o experienţă comună: s-au văzut, etnic, discriminaţi în zonele din sud-estul Europei din care provin.
“În 2005 s-a proclamat 'Decada incluziunii romilor', Uniunea Europeană le-a cerut în 2011 ţărilor membre să elaboreze strategii de integrare a celor care au fost numiţi veacuri la rând 'ţigani'. Or, aceste iniţiative nu s-au soldat cu rezultate palpabile. Iar aceasta, în ciuda discriminării pozitive a romilor introduse în anumite ţări est-europene”, scrie ziarul conservator german.
“Mulţi politicieni nu pot rezista tentaţiilor rasiste în discursul public, axat pe populism. Asta nici măcar nu este o specialitate est-euroeană, aşa cum a dovedit-o maniera de abordare a chestiunii ţiganilor din Franţa, pe finalul mandatului prezidenţial al lui Nicolas Sarkozy. Dacă măcar pe hârtie vrem să facem ceva pozitiv în privinţa romilor, atunci nu avem voie să ne jucăm cu prejudecăţile şi cu clişeele”, mai scrie autorul articolului din Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Citește pe Antena3.ro