ITALIA ● Interceptările telefonice, limitate de guvern
Şeful guvernului de la Roma, Silvio Berlusconi, a revizuit legea
interceptărilor telefonice, restricţionînd aplicarea ei la infractorii
pasibili de peste zece ani de închisoare.
ITALIA ● Interceptările telefonice, limitate de guvern
Şeful guvernului de la Roma, Silvio Berlusconi, a revizuit legea interceptărilor telefonice, restricţionînd aplicarea ei la infractorii pasibili de peste zece ani de închisoare.
Guvernul italian a rămas surd la protestele magistraţilor şi a aprobat un proiect de lege ce restricţionează folosirea interceptărilor telefonice, acestea putînd fi ordonate doar în cazul delictelor pasibile de pedepse cu închisoarea mai mari de zece ani, informează AFP. Pînă acum, acestea erau permise în cazul infracţiunilor ce prevedeau pedepse mai mari de cinci ani de închisoare.
RĂU PENTRU PRESĂ. Noul proiect de lege îi ia în vizor şi pe ziariştii italieni, care publicau frecvent transcrieri ale interceptărilor telefonice în timpul anchetelor ce se desfăşurau în secret, în etapa investigaţiilor judecătorului de instrucţie. Astfel, reprezentanţii presei care se vor încumeta de acum încolo să mai publice astfel de transcrieri vor fi pedepsiţi cu 1 pînă la 3 ani de închisoare, în loc de 30 de zile de detenţie, convertibile în amendă, cît prevedea legea anterioară. Legea ascultărilor telefonice "a degenerat, iar dreptul la secretul vieţii private a cetăţenilor a fost violat frecvent", a declarat presei ministrul justiţiei, Angelino Alfano. El a mai precizat că noua lege va fi "o lege echilibrată, în conformitate cu directivele europene".
PRINS ÎN NADĂ. Însuşi actualul şef al guvernului italian, Silvio Berlusconi, a fost victima interceptărilor telefonice, care l-au adus în faţa justiţiei, în repetate rînduri, după ce au existat scurgeri de informaţii în presă din conţinutul acestor interceptări secrete întreprinse de către organele de anchetă. Berlusconi este bănuit de afaceri dubioase cu mai mulţi întreprinzători, atît italieni, cît şi străini, majoritatea acestora datînd din perioada în care a mai deţinut funcţia de prim-ministru. Noul său guvern a iniţiat acest proiect, dorit chiar şi de preşedintele Italiei, Georgio Napolitano, limitînd aplicarea sa la cazurile de terorism şi crimă organizată, în special. De asemenea, oficial, legea a fost schimbată şi pentru protecţia vieţii private a cetăţenilor italiei. Potrivit rapoartelor, Italia este, pînă acum "campioana" interceptărilor telefonice legale. În 2007, numărul acestora a ajuns la 124.000, costînd peste 220 de milioane de euro, adică o treime din bugetul Ministerului italian al Justiţiei. În alte ţări, cazurile de interceptări telefonice legale au fost mult mai scăzute. De pildă, în Franţa, în acelaşi an, s-au înregistrat 20.000 de cazuri, în Marea Britanie, 5.500, iar în Statele Unite, 1.700.
Citește pe Antena3.ro