x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden va semna un ordin care extinde accesul la contracepție

Biden va semna un ordin care extinde accesul la contracepție

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2023   •   07:00
Biden va semna un ordin care extinde accesul la contracepție
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA, Joe Biden, va semna vineri un ordin executiv menit să protejeze și să extindă accesul la contracepție, după hotărârea Curții Supreme de Justiție a anulat, anul trecut, acest drept constituțional, generând temeri că și controlul nașterilor s-ar putea confrunta cu restricții.

Jen Klein, consilier principal al lui Biden, a declarat reporterilor că ordinul va spori modalitățile prin care femeile vor avea acces la contracepție și va reduce costurile suportate din buzunar, potrivit Reuters.

Klein a spus că ordinul transmite departamentelor federale să ia în considerare posibilitatea de a cere asigurătorilor privați să ofere opțiuni extinse de contracepție în cadrul Legii privind îngrijirea la prețuri accesibile, cum ar fi acoperirea mai multor produse și simplificarea procesului de obținere a îngrijirii.

Ordinul lui Biden vine în contextul în care apărătorii drepturilor reproductive spun că restricțiile lasă milioane de femei fără acces facil la contracepție.

Contraceptivele au fost în centrul atenției de când, la 24 iunie anul trecut, Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe vs. Wade din 1973.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris sunt așteptați să facă declarații vineri pentru a marca un an de la această decizie istorică, a declarat Klein.

„Această acțiune se va baza pe progresele deja realizate în cadrul Affordable Care Act prin reducerea în continuare a barierelor cu care se confruntă femeile în ceea ce privește accesul la contracepția prescrisă de furnizorul lor”, se arată într-o fișă informativă a Casei Albe referitoare la acest ordin.

În timp ce Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile, realizare emblematică a politicii interne a fostului președinte Barack Obama, impune acoperirea contracepției, planurile de sănătate oferite de anumiți angajatori religioși scutiți nu trebuie să o acopere.

Ordinul lui Biden va îndruma, de asemenea, guvernul să ia în considerare modalitățile de a face mai accesibile contracepțiile fără prescripție medicală la prețuri accesibile, inclusiv contracepția de urgență, se arată în fișa informativă. Acest lucru ar putea include convocarea farmaciilor, angajatorilor și asigurătorilor pentru a explora această problemă.

Îmbunătățirea accesului la servicii și consumabile de planificare familială pentru persoanele acoperite de programele guvernamentale Medicaid și Medicare este un alt obiectiv al ordinului.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat în iulie anul trecut, când era încă controlată de democrați, un proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepție, dar acesta a fost blocat în Senat de către republicani.

Doi senatori americani au introdus săptămâna trecută un nou proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepție. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să fie adoptat atât în Senatul controlat de democrați, cât și în Camera controlată de republicani.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden contraceptie acces