x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul seismului din Japonia a ajuns la 42 de morţi; premierul Shinzo Abe a vizitat duminică zonele afectate

Bilanţul seismului din Japonia a ajuns la 42 de morţi; premierul Shinzo Abe a vizitat duminică zonele afectate

09 Sep 2018   •   18:30
Bilanţul seismului din Japonia a ajuns la 42 de morţi; premierul Shinzo Abe a vizitat duminică zonele afectate

Premierul japonez Shinzo Abe a vizitat duminică insula Hokkaido, lovită joi de un puternic seism soldat cu 42 de morţi, potrivit unui nou bilanţ dat publicităţii de autorităţi şi citat de AFP. 

Abe a vizitat oraşul Sapporo, unde cutremurul cu magnitudinea 6,6 a distrus mai multe case şi drumuri. 

Premierul a ajuns şi la Atsuma, o mică localitate rurală grav afectată de seism, în care mai multe case au fost îngropate sub o alunecare de teren uriaşă provocată de cutremur. 

După această scurtă vizită, premierul s-a întors în capitală pentru a participa la o şedinţă de guvern extraordinară care urmează să aloce un ajutor de 540 de milioane de yeni (4,2 milioane de euro) regiunii afectate. 

Abe a anunţat un bilanţ de 42 de morţi, a informat televiziunea publică NHK. 

Pe de altă parte, autorităţile locale au raportat duminică seara 39 de victime şi o persoană dispărută. Un bilanţ precedent dat publicităţii sâmbătă indica 35 de morţi. 

În Atsuma, operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori au continuat duminică. 

Imediat după cutremur, care a afectat o centrală termică, circa trei milioane de gospodării au rămas fără energie electrică. În prezent, curentul electric a fost restabilit aproape în totalitate, chiar dacă autorităţile locale solicitau încă duminică locuitorilor să-şi limiteze consumul pe cât de mult posibil. 

Seismul care a afectat joi insula Hokkaido este ultimul dintr-o serie de dezastre naturale care au lovit în ultimele luni Japonia. 

Vestul ţării nu şi-a revenit încă după trecerea, la sfârşitul lunii iulie, a celui mai puternic taifun din ultimul sfert de secol, la doar câteva săptâmâni după ce precipitaţii masive au provocat inundaţii şi alunecări de teren, soldate cu circa 200 de morţi.AGERPRES

×