x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bild: NSA spionează încă 320 de lideri germani

Bild: NSA spionează încă 320 de lideri germani

de Istvan Deak    |    23 Feb 2014   •   19:40
Bild: NSA spionează încă 320 de lideri germani

Agenţia americană de informaţii NSA, arătată cu degetul pentru că i-a spionat convorbirile de pe telefonul mobil cancelarului german Angela Merkel, spionează încă 320 de lideri politici şi din domeniul economic germani, printre care şi pe ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, afirmă tabloidul Bild, în ediţia sa duminicală, Bild am Sonntag.

“Avem ordin să evităm orice pierdere de informaţii de când nu mai avem dreptul de a spiona direct comunicaţiile cancelarului”, afirmă un angajat cu rang înalt al serviciilor secrete americane, citat de Bild am Sonntag.

Potrivit informaţiilor celui mai citit dintre ziarele germane, 297 de angajaţi ai NSA sunt staţionaţi în Germania, pentru a spiona 320 de persoane, în principal decidenţi politici, dar şi economici. Printre aceştia, ministrul de Interne, şi apropiat al cancelarului german, Thomas de Maiziere. “Am vrut să ne asigurăm că este un aliat fiabil”, a comentat sursa citată de Bild.

NSA este în centrul unui amplu scandal de spionaj din vara lui 2013, dezvăluirile făcute de un fost colaborator al NSA, Edward Snowden, făcând lumină asupra practicilor de spionare la scară largă, în special a liderilor străini, printre care şi cancelarul german. Aceste dezvăluiri au suscitat un val de comentarii în Germania şi au afectat profund relaţia dintre cele două ţări, care este foarte puternică în mod tradiţional, comentează AFP.

Respectarea vieţii private este un subiect extrem de sensibil în Germania, ţară a cărei istorie este marcată de două dictaturi, nazismul, apoi comunismul din fosta Republică Democrată Germană (RDG), care au făcut din violarea sa sistematică un instrument al puterii lor.

Într-un interviu recent acordat televiziunii germane, preşedintele Barack Obama a dat asigurări doamnei Merkel că nu mai este supravegheată, dar a avertizat că, de manieră generală, NSA îşi va continua activităţile de supraveghere în străinătate.

Într-un interviu apărut în săptămânalul Der Spiegel duminică, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, afirmă că porneşte de la principiul că SUA nu îşi continuă practicile de supraveghere. El speră că acestea au înţeles că spionarea partenerilor lor ar putea avea un preţ politic.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, acest scandal a provocat o ruptură profundă între SUA şi Europa.



×