x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi la premiul Nobel pentru Pace

Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi la premiul Nobel pentru Pace

de Mediafax    |    27 Feb 2012   •   13:44
Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi la premiul Nobel pentru Pace

Bill Clinton, Helmut Kohl, UE sau soldatul american Bradley Manning, suspectat ca este "sursa" WikiLeaks, sunt doar cativa dintre cei 231 de candidati in cursa pentru obtinerea premiului Nobel pentru Pace in acest an, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Ca intotdeauna, exista obisnuitii «nominalizarilor» si nou-venitii, persoane celebre sau necunoscute, provenind din toate colturile lumii", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, luni pentru AFP.

Cu 188 de persoane si 43 de organizatii, lista pretendentilor la Nobel este aproape de recordul stabilit anul trecut, cu un total de 241 de candidati.

Premiul a fost atribuit pana la uma unui trio feminin format din liberienele Ellen Johnson Sirleaf si Leymah Gbowee, si yemenita Tawakkol Karman.

A fi "nominalizat" este un lucru usor pentru ca mii de persoane din intreaga lume pot propune candidaturi: parlamentari si ministri, membri ai unor instante internationale, unii profesori universitari, fosti laureati.

Lista pretendentilor a ramas un secret bine pastrat timp de 50 de ani conform statutului Nobel, cu exceptia situatiei in care cei care au facut nominalizarea decid sa anunte public identitatea celui pe care l-au ales.

Printre candidaturile cunoscute in acest an figureaza in special presedintele american Bill Clinton, fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificarii germane, si un alt fost premier, ucraineana Iulia Timosenko, devenita membra a opozitiei si aflata in prezent in inchisoare.

Tot in inchisoare, in asteptarea procesului, este si Bradley Manning, acuzat ca a declansat o furtuna diplomatica livrand site-ului de Internet WikiLeaks circa 260.000 de telegrame ale Departamentului de Stat si care se afla si el pe lista.

La fel si UE, in pofida crizei pe care o traverseaza si a tensiunilor interne care decurg din aceasta, medicul congolez Denis Mukwege, disidentii cubanezi Oswaldo Paya si Yoani Sanchez, sau organizatia neguvernamentala rusa Memorial si directoarea acesteia Svetlana Gannucikina, care lupta pentru protejarea libertatilor in Rusia.

Alti candidati sunt politologul american Gene Sharp, teoretician al luptei non-violente care a inspirat unele figuri ale Primaverii Arabe, presedintele tunisian Moncef Marzouki, el insusi adus la putere in urma unui elan popular declansat in tara sa la sfarsitul lui 2010 si postul de televiziune Al-Jazeera.

Numele laureatului va fi anuntat in octombrie, premiul fiind inmanat in mod traditional la 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului sau, inventatorul suedez al dinamitei Alfred Nobel.

×