x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles

Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles

de Mediafax    |    25 Apr 2012   •   14:43
Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles

Binoclul pe care il avea asupra sa presedintele american Abraham Lincoln in seara in care a fost asasinat, la teatrul Ford's din Washington, in 1865, a fost scos la licitatie, la Los Angeles, au anuntat reprezentantii casei Nate D. Sanders, citati de AFP.

Pe 14 aprilie 1865, presedintele Abraham Lincoln asista la reprezentatia piesei de teatru "Our American Cousin". In timpul scenei a treia din actul al II-lea, John Wilkes Booth a intrat in loja presedintelui si l-a impuscat in cap. Lincoln a murit cateva ore mai tarziu la spital.

Potrivit casei de licitatii Nate D. Sanders, cu sediul la Los Angeles, binoclul - negru cu motive aurii, de fabricatie germana - a fost gasit in strada de capitanul James M. McCamly, in momentul in care acesta ajuta la evacuarea presedintelui american.

"Binoclul a ramas in posesia familiei McCamly timp de trei generatii", se precizeaza in comunicatul emis de casa de licitatii Nate D. Sanders.

"In 1968, reprezentantii teatrului Ford's din Washington l-au anuntat pe stra-stranepotul lui McCamly ca detin husa binoclului, in care acesta intra «perfect»", se afirma in acelasi comunicat.

Binoclul a fost achizitionat in 1979 de Malcolm Forbes Sr., mostenitorul fondatorului celebrei reviste Forbes.

Valoarea estimata a binoclului este de 500.000 - 700.000 de dolari. Licitatia este in curs de desfasurare pe internet si se va incheia pe 30 aprilie, la ora locala 17.00 (03.00 ora Bucurestiului, n.r.). Cumparatorii potentiali au posibilitatea de a licita si prin telefon.

Abraham Lincoln (1809 - 1865), cateodata numit "Abe Lincoln" sau "Honest Abe" (Abe cel cinstit), a fost cel de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) si primul presedinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei si a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major in cristalizarea eforturilor Uniunii in cadrul Razboiului Civil American, a coordonat eforturile diplomatiei americane, a patronat actiunile Partidului Republican, a informat opinia publica prin mesaje si cuvantari (asa cum a fost faimoasa Cuvantare de la Gettysburg), a initiat, formulat si condus planuri sociale esentiale pentru societatea americana - abolirea sclaviei si reconstructia Uniunii. Abraham Lincoln a fost asasinat la terminarea Razboiului Civil.

×
Subiecte în articol: presedinte asasinat abraham lincoln binoclu