Noua abordare a Papei a provocat un val imens de confuzie în rândul lumii romano-catolice, numeroși clerici conservatori, experți de frunte în catolicism și comentatori teologici acuzându-l pe Francisc că pregătește terenul pentru o eventuală „recunoaștere deplină” a uniunilor între persoane de același sex.
„Papa Francisc a atenuat interdicția categorică a Vaticanului de a binecuvânta cuplurile de același sex, spunând că preoții își pot folosi discreția în acordarea unor astfel de binecuvântări, atât timp cât ei nu sugerează faptul că o uniune între persoane de același sex este echivalentă cu o căsătorie heterosexuală”, a remarcat, într-un editorial, influenta publicație „The Wall Street Journal” (WSJ).
„Într-o scrisoare publicată luni de Vatican, declarația papei marchează o schimbare semnificativă în poziția Bisericii Catolice în privința binecuvântării relațiilor homosexuale. Publicarea sa a avut loc în ajunul unei întâlniri importante a Vaticanului, organizată pentru a lua în considerare posibile schimbări în învățătura și practica Bisericii în chestiuni precum homosexualitatea și hirotonirea femeilor”, mai scrie WSJ.
Recunoașterea „uniunii civile”?
Scrisoarea a fost scrisă de fapt în luna iulie, ca răspuns la întrebările adresate Suveranului Pontif, în privat, de un grup de cardinali proeminenți, însă textul său a fost dezvăluit abia în această săptămână.
Papa Francisc a sugerat că preoții sau episcopii ar putea, eventual, să binecuvânteze cuplurile de același sex - ceea ce mulți interpretează ca fiind echivalent cu recunoașterea catolică a unei „uniuni civile” - pe baza „prudenței pastorale” și „în anumite circumstanțe”.
Suveranul Pontif a spus însă că preoții, acționând din „caritate pastorală” și nu ca „judecători care doar neagă, resping și exclud”, ar trebui să urmărească să discearnă „dacă există forme de binecuvântare, solicitate de una sau mai multe persoane, care nu transmit o concepție greșită despre căsătorie”. El a adăugat că o astfel de „caritate pastorală” ar trebui să se aplice chiar și în situații „care, în mod obiectiv, nu sunt acceptabile din punct de vedere moral”.
Papa a sugerat că astfel de binecuvântări ar trebui să rămână o practică neoficială. El a mai transmis că astfel de exerciții „de prudență pastorală în anumite circumstanțe nu trebuie să fie transformate într-o normă”. Francisc a adăugat că problema poate fi tratată de la caz la caz, „deoarece viața bisericii merge dincolo de norme”.
Indignare maximă în rândul conservatorilor
Deși, deocamdată, Papa Francisc a specificat faptul că orice astfel de „binecuvântare” a cuplurilor de același sex nu ar trebui interpretată ca fiind echivalentă cu o căsătorie recunoscută de biserică, declarațiile sale au provocat o adevărată furtună.
Ambiguitatea limbajului său, precum și faptul că aceste afirmații sunt interpretate acum ca o răsturnare fără precedent a învățăturii morale și a practicii anterioare a Vaticanului au indignat aripa tradițională a Bisericii Catolice, care tinde să considere astfel de schimbări subtile de discurs, ce anunță o anumită „deschidere”, drept un paravan pentru modificări și compromisuri majore ulterioare.
Spre exemplu, influenta publicație catolică conservatoare americană „Church Militant” a tras un semnal de alarmă asupra schimbărilor iminente, anunțând că mai multe doctrine sunt pe cale să fie răsturnate sau, cel puțin, sunt „deschise” pentru „dezbateri aprofundate”, inclusiv pe tema interdicției în privința femeilor-preot.
Publicația catolică a mai semnalat că interdicția privind binecuvântările pentru persoanele de același sex a fost reafirmată în mod oficial încă din 2021, chiar în timpul pontificatului lui Francisc.
„În ceea ce ar putea constitui un punct de cotitură istoric, unii cred că Papa Francisc a deschis ușa pentru a binecuvânta uniunea cuplurilor homosexuale în Biserica Romano-Catolică, ceea ce pune sub semnul întrebării o interdicție privind binecuvântările pentru persoanele de același sex, emisă de propriul său organism de supraveghere doctrinară, în 2021”, scrie publicația.
Controversele fuseseră iscate deja de ani, în mare parte din cauza episcopilor catolici germani liberali. Aceștia au contrazis învățătura oficială a Vaticanului și au oferit binecuvântări cuplurilor de același sex. Între timp, episcopii și preoții conservatori au cerut clarificări de la Roma în această privință.
În acest context, în loc să oprească definitiv sau să ia măsuri drastice contra acestei practici, scrisoarea Papei Francisc a creat o nouă confuzie și, mai mult, ar putea, de fapt, să o încurajeze.
„Am învățat din experiența seculară că prima mișcare este să permiți ceva, dar să-i dai un nume diferit, apoi să-i oferi paritate, ulterior să-l definești ca fiind la fel de valabil sau chiar același lucru, și, în cele din urmă, să faci ca exprimarea împotriva sa să devină ilegală”, scrie „Byzantine Tx”, un site teologic extrem de urmărit din Texas.
În aceeași ordine de idei, un cunoscut autor și comentator catolic american, Taylor Marshall, a numit scrisoarea Papei Francisc „o ambiguitate folosită pe post de armă”.