x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O biserică, o sinagogă şi o moschee vor funcţiona în aceeaşi clădire din Berlin

O biserică, o sinagogă şi o moschee vor funcţiona în aceeaşi clădire din Berlin

23 Iun 2014   •   15:34
O biserică, o sinagogă şi o moschee vor funcţiona în aceeaşi clădire din Berlin

O biserică, o sinagogă şi o moschee vor funcţiona în aceeaşi clădire din centrul Berlinului, edificiul care urmează să fie construit primind deja denumirea de "Casa Unică".

Proiectul, susţinut de primăria oraşului, se doreşte a fi un simbol al reconcilierii dintre cele trei religii.

Pentru realizarea clădirii a fost lansat un concurs de proiecte, fiind ales cel al arhitectului Wilfried Kuehn, care a propus o clădire de cărămidă, cu un singur turn cubic, care va fi înălţat în zona comună, biserica, sinagoga şi moscheea urmând să fie clădite în trei dintre laturile edificiului.

"Din punctul meu de vedere, oraşul în care a fost plănuită cea mai mare suferinţă a evreilor devine acum oraşul în care un centru al celor mai mari religii monoteiste care au influenţat cultura europeană va fi construit", spune rabinul Tovia Ben Chorin, care va conduce sinagoga.

"Nu putem înţelege. Că există oameni din fiecare religie care nu se pot înţelege este o problemă pe care o cunoaştem, dar trebuie să începem de undeva şi asta încercăm să facem aici", spune rabinul.

Kadir Sanci, imamul care va conduce moscheea, spune că acest proiect este o oportunitate pentru comunitatea sa.

"Este un mesaj pe care îl arătăm lumii, că majoritatea musulmanilor sunt paşnici şi nu tolerează violenţa", spune imamul.

Pastorul protestant Gregor Hohberg, spune că edificiul va fi un loc al tradiţiei, dar şi al dialogului.



"Sub acelaşi acoperiş - o sinagogă, o moschee şi o biserică. Vom folosi această clădire pentru a ne urma tradiţiile şi credinţa. Iar împreună putem folosi camera din mijloc pentru dialog şi discuţii, chiar şi cu oamenii fără credinţă. Berlinul este un oraş în care oamenii din toată lumea se pot aduna şi da un exemplu de solidaritate", spune pastorul Hohberg.

Clădirea va fi amplasată în piaţa St. Petri, unde a fost ridicată, în secolul XII, prima biserică din oraş. Biserica a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi dărâmată complet de autorităţile comuniste din Germania de Est.

Cu şase ani în urmă, municipalitatea a luat decizia de a ridica o nouă biserică, însă proiectul care să reunească o biserică, o sinagogă şi o moschee a câştigat teren.

"Ceea ce e interesant e că cele trei tipuri de clădiri au multe asemănări din punct de vedere arhitectural. Nu este neapărat nevoie ca o moschee să aibă minaret - este doar o posibilitate, nu o necesitate. Iar biserica nu trebuie să aibă turlă", spune arhitectul Wilfried Kuehn. 


×
Subiecte în articol: berlin sinagoga moschee biserica