x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O biserică ucraineană a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar a fost distrusă de bombardamentele rușilor

O biserică ucraineană a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar a fost distrusă de bombardamentele rușilor

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2022   •   09:40
O biserică ucraineană a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar a fost distrusă de bombardamentele rușilor

O biserică din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, care a supraviețuit Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a fost „complet distrusă” de bombardamentele rusești, potrivit postului public ucrainean de televiziune Suspilne, citat de CNN.

Biserica Immaculatei Concepții a Sfintei Fecioare Maria, situată la aproximativ 43 de kilometri est de orașul Mykolaiv, „a fost mutilată de bombardamente, doar câțiva pereți au supraviețuit” și „nu mai există niciun acoperiș”, informează Suspilne.

„Există o cameră mică în care au fost păstrate lucrurile noastre liturgice. În special, un potir pentru sângele Domnului”, a declarat preotul bisericii, părintele Oleksandr. Înainte ca biserica să ia foc, unul dintre enoriași a ascuns icoanele și imaginile care se aflau în partea centrală. „Am salvat cea mai mare parte a imaginilor, dar partea principală a fost distrusă de ploaie. Multe piese au fost distruse de șoarecii de câmp”, a declarat părintele Oleksandr.

Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului nu au putut fi salvate. Acestea erau de mare valoare pentru enoriași, relatează Suspilne. „Au fost predate de oamenii care au salvat aceste icoane de la distrugerea lor de către autoritățile comuniste. De aceea aveau o asemenea valoare. Acești oameni au ascuns icoanele în casele lor, iar apoi, când biserica a fost restaurată, le-au adus aici. Din păcate, ele nu au putut fi salvate. Sunt distruse”, a spus părintele Oleksandr.

Pagubele suferite de biserică sunt atât de importante încât este imposibil de restaurat, a spus părintele Oleksandr.

 

×
Subiecte în articol: ucraina biserica