x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blasfemia are un preţ: 100.000 $ pe capul regizorului filmului islamofob

Blasfemia are un preţ: 100.000 $ pe capul regizorului filmului islamofob

de Marina Constantinoiu    |    23 Sep 2012   •   14:24

Un ministru pakistanez a promis o recompensa de 100.000 de dolari pentru cine il va ucide pe realizatorul filmului antiislam "Inocenta musulmanilor", produs in Statele Unite, relateaza AFP.

"Anunt ca voi acorda 100.000 de dolari celui care il va ucide pe blasfematorul care l-a insultat pe sfantul profet", a declarat pentru presa la Peshawar, in nord-vestul tarii, ministrul pakistanez al Cailor Ferate, Ghulam Ahmed Bilur. "De asemenea solicit talibanilor si fratilor Al Qaida sa participe la aceasta nobila actiune", a adaugat ministrul asigurand ca, daca ar avea ocazia, l-ar ucide pe realizator cu propriile sale maini. "Dupa aceea pot sa ma spanzure", a incheiat acesta.

Guvernul pakistanez s-a distantat duminica de initiativa ministrului. "Aceasta nu este politica Guvernului. Ne distantam total de aceasta", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al premierului Raja Pervez Ashraf, cu privire la recompensa de 100.000 de dolari promisa de ministrul Cailor Ferate.

Pakistanul a fost una dintre principalele scene ale manifestatiilor impotriva filmului american antiislam. Vineri, dupa marea rugaciune, demonstratii la care au participat zeci de mii de persoane au degenerat in violente, lasand in urma 21 de morti si peste 200 de raniti.

In celelalte state musulmane, protestele antiamericane sau antifranceze, ca urmare a publicarii unor noi caricaturi ale lui Mahomed in Franta, nu au fost de amploare si s-au desfasurat fara violente dupa rugaciunea de vineri.

Mii de persoane au protestat din nou sambata in Pakistan fata de film, insa de data aceasta fara violente.

Aproximativ 500 de persoane au manifestat sambata seara in fata ambasadei Statelor Unite de la Viena pentru a denunta filmul amator american antiislam "Inocenta musulmanilor".

Protestul s-a desfasurat fara incidente, adunand atat islamisti salafisti cat si musulmani liberali, femei cu fata acoperita de voal cat si femei fara voal.

Violente antiamericane au izbucnit de mai bine de o saptamana in lumea arabo-musulmana in cadrul protestelor fata de film. Aceste violente s-au soldat cu aproximativ 30 de morti.

Publicarea de catre jurnalul satiric de stanga Charlie Hebdo a unor caricaturi cu privire la controversele create de acest film amator, dintre care doua il reprezentau gol pe profetul musulmanilor, a provocat de asemenea o serie de manifestatii in strainatate si in Franta.

×
Subiecte în articol: film pakistan violente sua proteste antiislam