x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blindate americane pentru aliaţi

Blindate americane pentru aliaţi

de Anca Aldea    |    12 Mai 2010   •   00:00

Trupele române din Afganistan au început să primească, de la americani, vehicule blindate rezistente la mine şi ambuscade, informează USA Today. Măsura a fost luată ca urmare a apelurilor tot mai insistente ale aliaţilor SUA de a fi protejaţi de atacurile cu dispozitive explozive improvizate (IED - bombe artizanale) în spaţiu deschis, informează oficiali de la Departamentul Apărării.

Potrivit USA Today, care citează o serie de documente ale Pentagonului, Armata SUA pune la dispoziţia mai multor aliaţi - între care România, Polonia, Cehia, Iordania şi Georgia - 581 de vehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected vehicles) noi şi folosite deja de puşcaşii marini în teatrele de operaţii în ultimii 10 ani. Alte ţări ale coaliţiei, care au dare de mână, cum este cazul Marii Britanii, vor cumpăra astfel de vehicule direct de la producătorul american.

Surse militare afirmă că MRAP-urile sunt mult mai eficiente în faţa unui atac cu IED decât Humvee-urile şi chiar decât M-ATV-urile (transportoare blindate de ultimă generaţie, trimise în Afganistan la finele lui 2009).

Logistica a fost trimisă în teatru într-un moment foarte important, deoarece, din punct de vedere statistic, în lunile de vară se înregistrează cele mai multe atacuri cu IED faţă de alte perioade ale anului (de exemplu, în august 2009, 1.069 de astfel de bombe au explodat sau au fost descoperite în Afganistan). Potrivit unor surse, numărul atacurilor cu bombe artizanale a crescut, în ultimii doi ani, cu 350%. Armata română a pierdut până acum în acest teatru 12 militari, ucişi în astfel de atentate.

×
Subiecte în articol: externe