x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bomba din al Doilea Război Mondial descoperită în centrul Berlinului a fost dezamorsată

Bomba din al Doilea Război Mondial descoperită în centrul Berlinului a fost dezamorsată

15 Iun 2019   •   12:00
Bomba din al Doilea Război Mondial descoperită în centrul Berlinului a fost dezamorsată

Bomba de 100 de kilograme, rămasă neexplodată după cel de-al Doilea Război Mondial şi descoperită în apropiere de Alexanderplatz în estul Berlinului, a fost dezamorsată cu succes, a anunţat sâmbătă poliţia germană, transmite DPA.

Descoperită în proximitatea unui impunător centru comercial, bomba, al cărei detonator era intact, a fost aruncată asupra capitalei germane dintr-un avion american. Dezamorsarea s-a făcut după ce poliţia a delimitat un perimetru de securitate de 300 de metri în jurul bombei.

În apropierea locului unde a fost descoperită bomba trăiesc aproximativ 3.000 de berlinezi. În jur se află magazine dar şi o casă pentru bătrâni. Oamenii evacuaţi pentru operaţiunile de dezamorsare au putut reveni sâmbătă dimineaţă la locuinţele lor. Operaţiunea a dus şi la închiderea străzilor din jurul locului unde se afla bomba.

Autorităţile germane au o mare experienţă în acest tip de evenimente, întrucât descoperirile ce vizează bombe din al Doilea Război Mondial sunt relativ frecvente.

Bombele lansate de trupele Aliate în epocă şi care nu au explodat la impact provoacă în prezent operaţiuni impresionante la sol.

Cea mai mare evacuare de acest tip de după 1945 a avut loc în septembrie 2017, la Frankfurt, unde a fost găsită o uriaşă bombă britanică echipată cu o sarcină explozivă de 1,4 tone. Peste 65.000 de rezidenţi au fost nevoiţi atunci să îşi părăsească locuinţele.

Deşi, în general, astfel de dispozitive pot fi dezamorsate, în anumite cazuri rare trebuie să aibă loc o explozie controlată.

Berlinul a cunoscut în timpul războiului o campanie de bombardamente intense, în special în primăvara anului 1945, când o treime din clădirile oraşului au fost distruse şi zeci de mii de oameni au murit.

Mii de bombe rămase neexplodate au fost descoperite de atunci şi aproximativ alte 3.000 s-ar afla încă în solul berlinez, potrivit experţilor.

În aprilie 2018, forţele de securitate din Berlin au dezamorsat o bombă britanică de 500 de kilograme. Atunci, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bombă dezamorsată berlin