x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planoarele morții. Bomba cu care rușii speră să-i învingă pe ucraineni

Planoarele morții. Bomba cu care rușii speră să-i învingă pe ucraineni

de Şerban Mihăilă    |    11 Mar 2024   •   07:00
Planoarele morții. Bomba cu care rușii speră să-i învingă pe ucraineni
Sursa foto: Hepta

O nouă bombă ghidată, produsă de ruși, provoacă distrugeri masive și numeroase victime pe frontul ucrainean. Moscova speră să tranșeze soarta războiului cu ajutorul acesteia. „FAB-1500 este un iad! Pune multă presiune asupra moralului soldaților noștri”, recunoaște un militar ucrainean care luptă în regiunea Donețk.

Rușii au început să folosească tot mai des o bombă aeriană devastatoare, care a decimat apărarea ucraineană și a înclinat balanța pe linia frontului.

Moscova a adoptat această strategie, transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă ghidată, cu planare, care poate provoca un crater de cincisprezece metri lățime.

Numită FAB-1500, bomba este, în esență, o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate conține explozibili puternici. Aceasta este lansată de avioane de vânătoare, de la aproximativ 60-70 de kilometri, adică de la o distanță aflată în afara razei de acțiune a celor mai multe dintre sistemele de apărare aeriană ale ucrainenilor.

Decisivă, în ofensiva Rusiei

FAB-1500 este, de altfel, un exemplu sugestiv al modului în care Rusia poartă războiul din Ucraina: invadatorii provoacă distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un nou teritoriu.

Videoclipuri recente, transmise de pe linia frontului din regiunea Donețk, au dezvăluit puterea imensă a acestor bombe, care au lovit centrale termice, fabrici și blocuri turn - locuri de unde ucrainenii își coordonează apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre țintă printr-un sistem de ghidare și aripi detașabile, care îi permite să planeze spre ținta sa. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru cunoscutul site american „TheWarZone”, spune că acest tip de armament „oferă o nouă opțiune de lovitură prin contrabalansare, mult mai distructivă, pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei, care îi ajută, de asemenea, pe piloți să stea mai departe de apărarea inamicului”.

Un soldat din Brigada 46 Separată Aeromobilă a Ucrainei a relatat, de altfel, zilele trecute, din orașul Krasnohorivka, aflat pe linia frontului, în regiunea Donețk: „Anterior, eram bombardați doar cu artilerie. Acum, rușii s-au angajat în acțiuni mult mai agresive asupra orașului și au început să folosească mijloace ale forțelor aeriene, în special FAB-1500”.

„De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele produse de această bombă sunt foarte grave. Dacă supraviețuiești, garantat vei avea o contuzie”, a mărturisit soldatul pentru CNN.

„Pune multă presiune asupra moralului soldaților. Nu toți băieții noștri pot rezista. Deși erau mai mult sau mai puțin obișnuiți cu FAB-500 până acum, FAB-1500 este un iad!”, a recunoscut el.

Utilizarea bombelor FAB a devenit un element decisiv în ofensiva rusă din regiunea Donețk. Această strategie a distrus apărarea ucraineană din Avdiivka și din jurul orașului, căzut în mâinile invadatorilor ruși în luna februarie.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, dezvăluia la vremea respectivă: „În ajunul și în timpul bătăliei de la Avdiivka au fost lansate sute de bombe aeriene în numai câteva zile. Au fost folosite 250 de astfel de bombe în direcția Avdiivka, în doar 48 de ore”.

Versiunea ieftină a unei rachete

FAB-1500 este cea mai puternică armă ce provine dintr-o familie de bombe clasice, gravitaționale, fără sistem de ghidare, din epoca sovietică, care acum sunt transformate la o uzină de lângă Moscova, într-o versiune ieftină, dar puternică, a unui proiectil-rachetă.

Justin Bronk, cercetător principal la „Royal United Services Institute” din Londra, spune: „În timp ce fabricarea kiturilor de planare încetinește treaba pentru ruși, pachetul exploziv de bază este ceva ce ei dețin într-o cantitate foarte mare”.

Așadar, rușii au o putere de foc foarte mare, pe care o pot aduce asupra apărărilor fixe, crescând numărul victimelor ucrainene, deși nu încă suficient de mult pentru a schimba fundamental liniile de front, mai precizează el.

„Aceasta nu este o transformare ieftină sau rapidă, dar totuși costă mult mai puțin decât milioanele de dolari necesare pentru o rachetă. Sunt mărunțiș în comparație cu o rachetă”, a afirmat, la rândul lui, Iuri Ihnat.

Producție accelerată

Bloggerii militari ruși au început să scrie despre această armă în septembrie, anul trecut, într-un moment când Moscova testa precizia ei. Canalul „Fighterbomber”, de pe „Telegram, nota că, „după multe luni de încercări și erori”, un FAB-1500 și-a atins „cu precizie”, pentru prima dată, „ținta de luptă”.

„Fighterbomber”, care dispune de surse în rândul armatei ruse și are aproape o jumătate de milion de abonați, a mai susținut că noul kit de planare dezvoltat de inginerii de la Moscova a crescut raza de acțiune a bombelor. De asemenea, canalul a mai transmis că FAB-1500 a avut o precizie de până la cinci metri.

În câteva săptămâni, atât surse ucrainene, cât și rusești au vorbit despre utilizarea masivă a bombei în Herson, în sudul Ucrainei, și în Harkov, în nord.

Apoi, în ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost văzut vizitând uzina „JSC Tactical Missiles Corporation” - un important producător de armament - din regiunea Moscovei, unde i-au fost prezentate aripile înfășurate, dezvoltate pentru bombă.

Potrivit unei înregistrări video a Ministerului rus al Apărării, compania a anunțat că a dezvoltat o muniție de „înaltă precizie”, care transformă vechile bombe, cu cădere liberă, în arme ce planează până la țintă.

Directorul uzinei i-a raportat cu mândrie lui Șoigu că productivitatea a crescut cu 40%, deoarece s-a trecut la o producție accelerată, în ritm de 24 de ore, în fiecare zi a săptămânii.

Bronk remarcă faptul că bombele FAB convertite pot fi folosite doar asupra țintelor fixe, însă în războiul de uzură din est, principalele poziții ucrainene sunt în general cunoscute de ruși.

Pană de sisteme de apărare aeriană

Avioanele rusești care expediază aceste bombe nu sunt invulnerabile. Forțele aeriene ucrainene au afirmat că au doborât mai multe avioane de luptă Su-34, în ultimele săptămâni. Majoritatea sistemelor de apărare aeriană ucrainene nu au însă raza de acțiune necesară pentru a lovi avioane aflate la o distanță de 70 de kilometri.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a mărturisit, de altfel, pentru CNN: „Apărarea noastră aeriană este din ce în ce mai puternică, dar încă nu avem suficiente resurse. Scopul rușilor nu este doar acela de a lovi pozițiile noastre din prima linie; bombele ghidate, cu planare, zboară mai departe, în spatele apărătorilor noștri, pentru a lovi posturile de comandă din spate, proviziile din spate, muniția și așa mai departe”.

„Bombardierele Su-35 și Su-34 ale aviației de atac nu se apropie atât de mult pe cât și-ar dori. Totuși, dacă am avea mai multă apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, am fi capabili să doborâm aceste avioane mai departe de liniile noastre de front”, a adăugat Ihnat.

Bronk spune că dezvoltarea bombelor cu planare le-a oferit rușilor o modalitate de a-și folosi mai eficient forța aeriană tactică, spre deosebire de bombardierele cu rază lungă de acțiune, după rolul limitat al acestui tip de muniție în prima fază a războiului. 

El spune că sistemul american de apărare aeriană „Patriot” este cam singurul echipament care are raza de acțiune necesară pentru a contracara amenințarea, dar ucrainenii au un număr limitat de baterii antiaeriene de acest fel.

Mai mult, rachetele utilizate de „Patriot” nu sunt atât de numeroase, având în vedere întârzierea cu care Congresul SUA deliberează asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni, de la președintele Volodimir Zelenski la membrii guvernului de la Kiev, pledează aproape zilnic pentru arme de apărare aeriană cu rază de acțiune mai mare, în vederea contracarării amenințării rusești.

Este puțin probabil ca avioanele de luptă F-16, pe care piloții ucraineni se antrenează în prezent, să se ridice pe cerul Ucrainei până în a doua jumătate a anului. Acestea ar putea forța aparatele de zbor rusești să se poziționeze ceva mai departe de țintele lor.

Între timp, forțele ucrainene de pe linia frontului, în special cele din Donețk, sunt expuse la o ploaie de lovituri aeriene rusești - uneori mai mult de 100 într-o zi, după cum a anunțat Statul Major General ucrainean.

Așa cum, anterior, rușii au distrus pozițiile ucrainene cu lovituri intensive de artilerie, acum folosesc o rezervă aparent inepuizabilă formată din aceste bombe devastatoare pentru a lăsa forțele ucrainene fără nimic de apărat și fără niciun loc unde să se adăpostească.

Lupte grele în estul țării

Trupele ruse au crescut presiunea asupra poziţiilor defensive ucrainene, în timpul unor lupte intense în estul Ucrainei, a anunțat, în weekend, comandantul ucrainean al regiunii.

Atacurile sunt concentrate în zona situată la vest de Bahmut, a afirmat Serhii Sidorinon pentru televiziunea ucraineană. „Inamicul suferă pierderi grele, dar îşi completează constant rândurile cu noi rezerve”, a mai spus el. Țelul atacurilor este acela ca rușii să ajungă la Ceasiv Yar. „Se luptă ziua şi noaptea”, a adăugat Sidorinon.

La rândul lor, forţele ucrainene au încercat să rupă avântul ofensiv rusesc cu contraatacuri, dar au fost împinse înapoi în satul Ivanivske.

„Inamicul încearcă, în prezent, să ia cu asalt oraşul, atât frontal, cât şi dinspre flancuri”, a precizat Sidorinon.

Între timp, oficiali de la Moscova şi din sudul Rusiei au declarat, sâmbătă, că apărarea antiaeriană a doborât zeci de drone ucrainene care au vizat zone din sudul Rusiei, în timpul nopţii.

Potrivit rapoartelor ruse, regiunea Rostov, din apropierea graniţei cu Ucraina, a fost cel mai puternic afectată, fiind înregistrate 41 de atacuri. De asemenea, au fost distruse mai multe drone care se apropiau de oraşul Morozovsk, la aproximativ 230 de kilometri de capitala regională Rostov-pe-Don.

Presa independentă a raportat că dronele ucrainene au vizat şi o fabrică de avioane militare ruseşti din regiune.

În regiunea Kursk, guvernatorul a raportat că resturi de la o dronă ucraineană doborâtă au lovit acoperişul unui spital, dar nu au provocat victime.

 

×
Subiecte în articol: FAB-1500 Ucraina Rusia