Armata americană a bombardat poziţiile grupării extremiste al-Shabaab, în Somalia, în noaptea de luni spre marţi, în încercarea de a elimina liderii organizaţiei, se arată într-un comunicat al Pentagonului.
Martorii din Somalia vorbesc la rândul lor de explozii puternice, la sud de capitala Mogadishu.
"Forţele armate ale SUA au întreprins o operaţiune în Somalia, azi, împotriva reţelei al-Shabaab. Evaluăm în prezent rezultatul operaţiunii şi vom furniza informaţii suplimentare când va fi cazul", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.
Martorii din Somalia spun că după bombardamentul de luni, militanţi mascaţi ai al-Shabaab au început să aresteze locuitorii satelor aflate la sud de capitală, suspectându-i că ar fi divulgat poziţiile grupării.
"Au început arestările în masă, toată lumea este reţinută", spune Mohamed Ali, un bărbat care locuieşte în zonă. "Au început să caute oameni chiar şi în jungla din apropiere, să oprească nomazii care transportă lapte şi verdeaţă către oraşele din zonă şi să-i interogheze", a adăugat acesta.
Un reprezentant al serviciilor secrete somaleze a declarat că o dronă a armatei americane a avut ca ţintă liderul grupării al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane. Se bănuieşte că în momentul atacului acesta părăsea locul în care avusese o întâlnire cu principalii săi adjuncţi. Godane, cunoscut şi sub numele de Mukhtar Abu Zubeyr, este liderul spiritual al grupării al-Shabaab şi artizanul alianţei pe care această grupare islamistă a făcut-o cu al-Qaida.
Oficialul somalez, care a vorbit sub protecţia anonimatului, spune că Godane "ar fi putut fi ucis alături de alţi militanţi". Potrivit acestuia, atacul a avut loc la 170 de kilometri de capitala Mogadishu, în districtul Shabelle, unde al-Shabaab îşi antrenează luptătorii.
Gruparea Al-Shabab a devenit cunoscută la nivel mondial anul trecut, când militanţii au început să tragă la întâmplare într-un mall din capitala Kenyei, Nairobi. 67 de persoane au murit în timpul atacului, peste 170 fiind rănite.
Al-Shabaab a motivat atacul drept răzbunare pentru faptul că trupele kenyene au sprijinit trupele somaleze care se aflau în conflict direct cu gruparea.
Atacul a dus la un sprijin al SUA şi al Uniunii Africane pentru trupele somaleze, împotriva al-Shabaab.
În prezent, gruparea a pierdut controlul asupra multor teritorii, păstrând doar o mică porţiune din sudul Somaliei.