Patru bombardiere strategice ruseşti pe distanţe lungi au declanşat sistemele de apărare aeriană ale SUA săptămâna aceasta, fiind detectate la intrarea în zona de identificare aeriană a SUA (ADIZ), dar fără să încalce spaţiul aerian american. Două dintre ele au fost detectate în apropiere de Alaska, iar alte două la 50 de mile de ţărmul Californiei, relatează The Washington Times şi Reuters, citate de Agerpres.
Radarele americane au detectat luni patru bombardiere Tu-95 (Bear H) şi două avioane de alimentare Il-78 intrând în zona de identificare aeriană a SUA, aproape de insulele Aleutine din extremitatea vestică, a indicat un purtător de cuvânt al Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), căpitanul Jeff Davis.
La interceptarea bombardierelor ruseşti, armata americană a ridicat de la sol două F-22, după care două dintre avioanele ruseşti s-au întors din drum şi se presupune că au revenit la baza lor din Anadîr (Ciukotka, nord-vestul Rusiei).
Celelalte două şi-au continuat zborul în direcţia sud-est şi au fost ulterior detectate pe când intrau în zona de identificare aeriană în largul coastei Californiei de Nord. Când se aflau la 50 de mile de ţărmul Californiei, acestea au fost interceptate de două avioane F-15, care le-au obligat să se întoarcă şi să zboare spre vest.
La 6 mai, bombardiere strategice Tu-95 ale aviaţiei ruse de patrulare pe distanţe lungi au fost văzute în largul coastei Californiei şi în apropiere de insula Guam.
În ultimii ani, potrivit Comandamentului de apărare aerospaţială din America de Nord (NORAD), avioanele ruseşti au intrat de zeci de ori în zona de identificare aeriană a SUA, care se întinde până la 200 de mile de linia de ţărm a Statelor Unite, relatează Reuters.