x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson promite să nu reintroducă ''niciodată'' controalele fizice la frontiera irlandeză

Boris Johnson promite să nu reintroducă ''niciodată'' controalele fizice la frontiera irlandeză

30 Iul 2019   •   15:58
Boris Johnson promite să nu reintroducă ''niciodată'' controalele fizice la frontiera irlandeză
Sursa foto: Arno Mikkor

Noul premier britanic Boris Johnson a promis marţi, într-o convorbire telefonică cu omologul său irlandez Leo Varadkar, să nu reintroducă ''niciodată'' controalele fizice la frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit Reuters şi AFP. 

Johnson i-a transmis şefului executivului de la Dublin că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie ''cu orice preţ'', subliniind că aşa-numita 'plasă de siguranţă' irlandeză trebuie să fie eliminată din orice acord de retragere. 

''Prim-ministrul a spus clar că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, cu orice preţ. El a declarat că guvernul va aborda orice negocieri care au loc cu determinare şi energie şi într-un spirit de prietenie şi că preferinţa sa clară este pentru părăsirea UE cu un acord, dar că acesta trebuie să fie un acord care aboleşte plasa de siguranţă'', se arată într-o declaraţie a biroului premierului britanic. 

La rândul său, Leo Varadkar a afirmat că Uniunea Europeană este solidară în opinia sa conform căreia acordul de retragere a Regatului Unit nu poate fi redeschis. 

Potrivit lui Varadkar, în viitor 'plasa de siguranţă' ar putea fi înlocuită de alte aranjamente, însă până în prezent nu au fost identificate alternative satisfăcătoare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson brexit irlanda de nord