x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Borisov, supărat-foc pe agricultorii greci

Borisov, supărat-foc pe agricultorii greci

19 Ian 2010   •   00:00

Şeful Guvernului de la Sofia, Boiko Borisov, a sesizat marţi Comisia Europeană cu privire la regimul aplicat de mai mult timp transportatorilor bulgari la graniţa cu Grecia. "Orice formă de protest care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor europeni şi ameninţă principiile pieţei comune este total inacceptabilă", scrie Borisov într-un mesaj adresat preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Premierul bulgar face referire la pierderile de 10 milioane de euro suferite de transportatorii bulgari din cauza fermierilor greci care au blocat mai multe puncte de frontieră bulgaro-elene. Agricultorii greci solicită, în stradă, un ajutor financiar urgent pentru produsele ale căror preţuri au scăzut (cereale, bumbac, ulei de măsline, lapte, fructe), precum şi subvenţionarea preţurilor la electricitate şi carburanţi şi îngheţarea pentru trei ani a datoriilor la bănci. Ei solicită totodată scăderea preţurilor îngrăşămintelor, ale produselor farmaceutice şi ale seminţelor.

Borisov a cerut luni Greciei să deschidă până miercuri punctele de frontieră blocate, ameninţând că va cere compensaţii pentru aceste acţiuni "ilegale, antieuropene şi inumane" la care sunt supuşi transportatorii bulgari.

×
Subiecte în articol: externe