Lideri politici, religioşi şi reprezentanţi ai intelectualităţii din Bosnia au lansat vineri un apel comun împotriva extremismului islamist şi a radicalizării în cadrul comunităţii lor, declarându-se în acelaşi timp hotărâţi să apere islamul moderat în această fostă republică iugoslavă, transmite AFP.
Apelul, inedit în mica ţară balcanică de 3,8 milioane de locuitori unde comunitatea musulmană reprezintă 40% din populaţie, intervine la trei săptămâni după atentatele de la Paris soldate cu 130 de morţi. La cinci zile după atacurile teroriste din capitala franceză, un islamist a ucis cu armă automată, la Sarajevo, doi militari bosniaci.
'Trebuie din nou să ne apărăm religia, cultura noastră, statul nostru şi valorile noastre', cele ale unui islam moderat (...), 'şi ne opunem oricărei forme de radicalizare, de extremism violent şi de terorism', a declarat liderul politic al musulmanilor din Bosnia, Bakir Izetbegovic, potrivit agenţiei citate. 'Trebuie să admit că noi nu am recunoscut la timp dimensiunea pericolului răspândirii acestei ideologii', a adăugat el.
În declaraţia adoptată în urma unei reuniuni la Sarajevo a 40 de responsabili musulmani, participanţii, între care marele muftiu al Bosniei, Husein Kavazovic, cer de asemenea autorităţilor să se opună extremismului.
'Suntem îngrijoraţi ca urmare a acţiunilor teroriste din Bosnia-Herţegovina, din Europa şi din lume şi suntem conştienţi de responsabilitatea noastră pentru apărarea libertăţii, păcii şi vieţii comune în patria noastră', între cele trei principale comunităţi - sârbă, musulmană şi croată, se arată în declaraţia amintită.
În timpul şi după războiul intercomunitar din Bosnia (1992-95), când ţările musulmane, în special Arabia Saudită, au finanţat reconstrucţia caselor şi moscheilor, mai mulţi analişti locali au atras atenţia asupra influenţei religioase odată cu acest ajutor. În acelaşi timp, interpretările rigoriste, în special wahhabismul saudit, au fost preluate în ţară de la jihadiştii veniţi să sprijine forţele musulmane în timpul conflictului din anii '90, notează agenţia citată.