x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BP a luat ţeapă cu peşti morţi

BP a luat ţeapă cu peşti morţi

de Sînziana Stancu    |    12 Aug 2010   •   00:00

Compania britanică petrolieră se pare că a fost păcălită cu compensaţii de sute de milioane de dolari în urma poluării din Golful Mexic.



British Petroleum ar fi putut plăti cui nu trebuie, adică unor falşi pescari care au dezafectat zona în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, urmată de poluarea cu petrol a Golfului Mexic, dezvăluie Daily Mail.
Până în prezent, BP a păltit compensaţii pentru poluare în valoare de 308 milioane de dolari celor care s-au plâns că au fost victimele a ceea ce s-a numit a fi "cel mai mare dezastru ecologic al secolului XXI".

Însă acum, compania a recunoscut că planul său de acordare a compensaţiilor ar fi fost compromis de frauda unor "falşi pescari", care au solicitat compensaţii pentru deteriorarea habitatului în care îşi exercitau meseria.

Regulamentul pentru dezafectarea zonei de substanţele poluante contra compensaţii impunea ca pescarii comerciali să aibă licenţă validă de pescuit în acea zonă. Însă, în urma unor investigaţii s-a descoperit că aproximativ 60% dintre documente ar fi fost false. Astfel, de compensaţii nu ar fi beneficiat adevăraţii pescari, ci nişte firme intruse, care le-ar fi oferit pescarilor cu licenţă între 1.000 şi 2.000 de dolari pentru a semna că ar fi lucrat pentru aceste firme la dezafectarea zonei, mai dezvăluie publicaţia britanică.

Săptămâna trecută au fost deja arestate trei persoane bănuite că au abuzat în acest fel de sistemul de compensaţii, dar se pare că numărul acestora este mult mai mare, iar BP crede că, până acum, cel puţin 10% din compensaţiile acordate ar fi intrat în buzunare străine.

×
Subiecte în articol: externe