x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexitul ar putea aduce schimbări în privinţa accesului cetăţenilor UE în Marea Britanie

Brexitul ar putea aduce schimbări în privinţa accesului cetăţenilor UE în Marea Britanie

18 Sep 2018   •   12:28
Brexitul ar putea aduce schimbări în privinţa accesului cetăţenilor UE în Marea Britanie

Mişcara liberă a cetăţenilor Uniunii Europene către Marea Britanie ar trebui să se termine după Brexit, iar Marea Britanie ar trebui să adopte un sistem asemănător cu al Canadei, unde nu există acces preferenţial către piaţa muncii pentru cetăţenii altor ţări, potrivit comitetului consultativ al migraţiei din Marea Britanie, notează The Guardian.

Raportul, care are scopul de a consilia miniştrii în legătură cu modul în care ar trebui să procedeze după Brexit, conchide prin a spune că nu este posibil ca Marea Britanie să obţină un sistem neutru, pentru că nu are libertatea de a-şi determina politica migraţiei, pentru că politica finală va fi subiectivă pentru a sfârşi negocierile cu Uniunea Europeană.

Totuşi, raportul sfătuieşte ca în cazul în care “imigraţia nu va fi o parte a negocierilor cu Uniunea Europeană, iar Marea Britanie îşi va decide sistemul privind migraţia, recomandăm mutarea către un sistem în care toată imigraţia este gestionată fără vreun acces preferenţal pentru cetăţenii UE”. Raportul mai spune că trebuie să fie un sistem similar cu cel folosit de Canada, care este “o abordare deschisă, primitoare pentru migraţie, dar fără vreo înţelegere de mişcare libere pentru o anumită ţară”.

Până acum, cetăţenii Uniunii Europene au putut să intre în Marea Britanie liber, în căutare de locuri de muncă, iar îngrijorările privind impactul acestei mişcări libere sunt considerate a fi un motiv principal pentru care ţara a votat în favoarea Brexitului.

×