x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii, spionii SUA la ONU

Britanicii, spionii SUA la ONU

09 Feb 2004   •   00:00

Translatori si analisti, aparent functionari marunti ai centrului pentru comunicat ii al guvernului lui Tony Blair (GCHQ) cu serviciile de informatii de la Londra, au fost, inainte de razboiul din Irak, spioni la Natiunile Unite.

Potrivit saptamanalului "The Observer", angajatii GCHQ au spionat pentru SUA, aliatul numarul 1 al Londrei.

DUPA DELEGATII. La cererea expresa a Washingtonului, britanicii i-au ajutat in februarie pe americani sa urma reasca delegatiile din Consiliul de Securitate al ONU chiar inainte de dezbaterile cruciale si de votul privind conflictul din Irak. Serviciile secrete din SUA doreau ca britanicii sa afle ce intentii de vot aveau China, membru permanent in Consiliu, dar si Angola, Camerun, Chile, Bulgaria, Pakistanul si Guineea, membre nepermanente.

BLAIR, LA ANANGHIE. Dezvaluirile publicatiei "The Observer" sunt inca o bila neagra pentru premierul Blair, acuzat ca a mintit opinia publica in legatura cu amenintarea reprezentata de Saddam. Un sondaj publicat sambata arata ca peste jumatate din electorat vrea ca premierul sa-si prezinte demisia. Pe fondul alterarii imaginii sale si a partidului pe care il conduce, Blair ar putea amana alegerile generale prevazute pentru mai 2005. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe