x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxelles-ul, îngrijorat de propunerile lui Cameron privind imigranţii

Bruxelles-ul, îngrijorat de propunerile lui Cameron privind imigranţii

de Istvan Deak    |    25 Mar 2013   •   19:32
Bruxelles-ul, îngrijorat de propunerile lui Cameron privind imigranţii
The Guardian scrie că retorica privind imigraţia se va intensifica în Marea Britanie
Comisia Europeană va analiza conformitatea cu regulile comunitare a propunerilor pe care premierul britanic David Cameron urmează să le facă privind modificarea cadrului de acces la beneficiile sociale al cetăţenilor europeni, a declarat un oficial al instituţiei de la Bruxelles, citat de eldiario.es.

Deşi consideră că este prea devreme pentru a judeca aceste propuneri, Comisia şi-a anunţat intenţia clară de a le studia, “dacă acestea au efect asupra accesului la beneficiile sociale”, a declarat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al lui Laszlo Andor, comisarul european pentru Forţă de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.

Trebuie analizat
"Dacă Guvernul Marii Britanii va face propuneri concrete pentru modificarea regulilor privind, de exemplu, accesul la beneficii sociale, Comisia Europeană va trebui să analizeze aceste propuneri pentru a se asigura că sunt pe deplin compatibile cu regulile europene privind libertatea de mişcare a forţei de muncă, dreptul la rezidenţă şi coordonarea măsurilor de protecţie socială", a afirmat Todd. El a reiterat că în acquis-ul comunitar există deja "foarte multe măsuri care au fost convenite de toate ţările, inclusiv de Marea Britanie, pentru a preveni turismul beneficiilor sociale".
"Poţi pretinde beneficiile de securitate socială dacă de fapt lucrezi în alt stat UE, eşti membru de familie al unui lucrător sau dacă eşti rezident în acel stat. Sunt măsuri clare pentru a preveni abuzul privind rezidenţa şi aş vrea să subliniez că majoritatea vastă a cetăţenilor europeni care s-au mutat în alt stat membru au făcut acest lucru pentru a lucra, nu pentru a pretinde beneficiile", a afirmat Todd, care a adăugat că oficialii Comisiei Europene aşteaptă ca David Cameron să îşi susţină luni discursul pentru a putea comenta mai mult.
Ce intenţionează Cameron
David Cameron scrie luni, într-un articol publicat în The Sun, că  imigranţii vor pierde ajutoarele sociale dacă nu îşi găsesc de lucru după şase luni.  “Imigraţia a adus beneficii enorme Marii Britanii: De la eroii polonezi care au luptat pentru noi în război, până la caraibienii care ne-au ajutat să reconstruim ţară după război. Aşa este insula noastră - deschisă, diversă şi primitoare. Sunt foarte mândru de ea. Dar nu ne facem corect datoria faţă de ţară şi istoria ei, dacă nu iniţiem o dezbatere legată de acest subiect sensibil”, scrie el pentru The Sun.

Ai consumat, plăteşte!
 ”Trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cine vine aici îşi plăteşte consumaţia şi mai dă şi ceva înapoi. Sub sistemul de imigrare conceput de laburişti, de exemplu, este legal ca aceia a căror viză a expirat să ceară anumite beneficii. Acest lucru nu este drept faţă de cei care deja locuiesc aici.
S-au spus multe lucruri despre bulgarii şi românii care vor veni de la anul. Noi am beneficiat de pe urma noilor ţări care au intrat în UE: ele cumpără multe lucruri de la noi şi în felul acesta s-au creat multe slujbe.
Dar Guvernul trebuie să se asigure că oamenii vin aici pentru motive corecte. De aceea, azi voi anunţa câteva măsuri noi privind imigraţia”, mai notează premierul britanic.

Contextul
Restricţiile impuse bulgarilor şi românilor în Marea Britanie urmează să fie anulate anul viitor, context în care Guvernul estimează că vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, potrivit BBC. Cele două ţări au aderat la UE în 2007, însă au fost supuse unor "aranjamente tranzitorii" care nu permit accesul cetăţenilor lor pe piaţa britanică a muncii.
 Alte detalii despre discursul de luni al premierului britanic au fost publicate duminică, inclusiv despre impunerea unor restricţii imigranţilor care doresc locuinţe sociale. Ei nu vor fi introduşi pe listele de aşteptare ale consiliilor din Anglia pentru o perioadă de cel puţin doi ani, în funcţie de introducerea unor criterii de rezidenţă de către consiliile locale. Autorităţile locale pot introduce, deja, asemenea criterii, însă multe dintre ele nu o fac.
Avertisment de la presă
Retorica politică privind imigraţia se va intensifica în continuare, luni, în contextul în care premierul David Cameron promite să le interzică tuturor cetăţenilor din UE pretenţiile la majoritatea beneficiilor, după o şedere de şase luni în Marea Britanie, cu excepţia cazului în care ei pot dovedi că au fost continuu în căutare de lucru în această perioadă, comentează The Guardian.
Propunerea nu merge atât de departe până la a le interzice imigranţilor din UE accesul total la beneficii legate de venituri pentru primul an stat în Marea Britanie, aşa cum s-a sugerat anterior. Cu toate acestea, propunerea ar putea pune încă în contradicţie Marea Britanie cu UE legat de restricţiile privind libera circulaţie a lucrătorilor.

Unanimitate
Toţi liderii celor trei principale partide au oferit diferite pachete pentru a răspunde preocupărilor alegătorilor cu privire la imigranţi şi percepţiei că aceştia le iau locurile de muncă sau beneficiază de un acces privilegiat la serviciile publice.
“Vampirii sistemului”
Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că premierul Cameron are dreptate să oprească unele persoane de la a ''suge sângele'' sistemului. Potrivit The Guardian, propunerile lui detaliate vor necesita însă o legislaţie şi sunt susceptibile de a fi analizate atât în cadrul propriului partid pentru a evalua cât de radicale sunt, cât şi pentru compatibilitatea cu legislaţia UE.
În urma unor hotărâri judecătoreşti anterioare, cetăţenilor UE nu li se cere să treacă testul reşedinţei obişnuite şi nu pare să existe niciun plan în discursul lui Cameron pentru a schimba acest lucru.
În plus, Guvernul intenţionează să oprească plata unor beneficii pentru copiii care locuiesc în alte state ale UE atunci când părinţii lor lucrează în Marea Britanie.

Iar cifre
Diferite cercetări publicate de ''Equality and Human Rights Commission'' în 2009 au constatat că noii imigranţi din Marea Britanie au reprezentat în ultimii cinci ani mai puţin de 2% dintre cei în locuinţe sociale. Grosul cetăţenilor străini a locuit în sectorul privat închiriat.
Totodată, amenda maximă pentru companiile care angajează lucrători ilegali se va dubla la 20.000 de lire.
La rândul său, cotidianul The Independent subliniază că această linie mai dură adoptată de Cameron va fi pe placul dreptei conservatoare.
Grupuri de presiune au avertizat însă că intervenţia sa va alimenta o “dezbatere antiimigraţie”, care ar putea spori ostilitatea faţă de imigranţii care trăiesc deja în Marea Britanie.
Intervenţia radicală a lui Cameron întăreşte aşteptarea potrivit căreia principalele partide se pregătesc să se întreacă în a da o lovitură imigraţiei, în perioada premergătoare alegerilor generale din 2015. Laburiştii au recunoscut deja că nu au reuşit să ţină seama de preocupările alegătorilor privind creşterea imigraţiei atunci când au fost la guvernare. Liderul laburist Ed Miliband a declarat sâmbătă că aceasta a fost una dintre greşelile făcute de Guvernul laburist, care a încercat ulterior să-şi reconsidere poziţia.
Pe fondul preocupărilor constante privind numărul noilor imigranţi care intră în Marea Britanie şi al beneficiilor disponibile pentru ei atunci când sosesc, oponenţii laburiştilor văd imigraţia drept o problemă crucială, semnalând pericolul ca partidul să o abordeze cu blândeţe în timpul unei unei campanii electorale potenţial brutale.

×
Subiecte în articol: david cameron