x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta AVERTIZEAZĂ Kievul: Este timpul ca liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria

Budapesta AVERTIZEAZĂ Kievul: Este timpul ca liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria

06 Apr 2022   •   12:42
Budapesta AVERTIZEAZĂ Kievul: Este timpul ca liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria
Sursa foto: a1

Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat de șeful diplomației din această țară, Peter Szijjarto, pentru a i se cere ca autoritățile de la Kiev să înceteze cu declarațiile ofensatoare la adresa Budapestei, scrie Reuters.

"Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii. Dar acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui. Guvernul nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice împotriva Rusiei", a transmis Szijjarto pe Facebook.

El a mai precizat că populația și-a exprimat opinia la ultimele alegeri, câștigate de Viktor Orban și partidul Fidesz.

"Putem constata că Ucraina ar fi dorit un alt rezultat, în interesul său, şi nu vom discuta acest lucru: ei pun interesele ucrainenilor pe primul loc şi noi facem la fel pentru unguri", a mai scris oficialul. 

Acesta a luat atitudine la "declaraţiile despre totalitarism în dezvoltare, că Ungaria ar fi complice în război sau că decizia ungurilor ar fi lamentabilă sunt inacceptabile".

"Este timpul ca liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria şi să recunoască voinţa poporului ungar", a încheiat Szijjarto.

Volodimir Zelenski a afirmat, marţi, că premierul Viktor Orban va trebui să aleagă între relaţia cu Rusia şi cea cu "cealaltă lume", apreciind că liderul de la Budapesta se teme de influenţa rusă.

Guvernul Viktor Orban a condamnat intervenţia militară rusă în Ucraina şi nu a blocat prin veto sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei. Dar premierul a refuzat să îl critice direct pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi a respins ideea limitării importurilor de gaz şi petrol din Rusia, argumentând că economia ungară ar fi afectată grav.

×
Subiecte în articol: ucraina Ungaria