x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta le arată nuiaua celor din UDMR

Budapesta le arată nuiaua celor din UDMR

de Istvan Deak    |    27 Dec 2012   •   16:08
Budapesta le arată nuiaua celor din UDMR
Sursa foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP
“Guvernul ungar nu susţine nici un partid politic, noi sprijinim minoritatea maghiară din Ardeal”, spune şeful Parlamentului.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a reuşit un tur de forţă în presa ungară, acordând mai multe interviuri în preajma Crăciunului. Printre subiectele discutate la televiziunile Dunatv şi Echotv a fost şi situaţia politică în interiorul comunităţii maghiare din România. “Dacă luăm în considerare rezultatele alegerilor din Serbia, Slovacia şi România, reprezentarea minorităţii maghiare a fost slăbită, în nici un caz întărită. În toate cele trei ţări, la putere se află partide care nu sunt recunoscute pentru simpatia lor faţă de comunitatea maghiară. Asta nu înseamnă neapărat că următoarea perioadă va fi marcată de conflicte. Partidele aflate la putere în cele trei ţări sunt mult mai reţinute decât erau în perioada campaniei electorale. Elita politică de la Belgrad, Bratislava şi Bucureşti trebuie să îşi dea seama că este mai bine să fii într-o relaţie bună cu Budapesta, decât s-o consideri un duşman. Nu fiindcă am fi noi vreo putere politică extrem de influentă, ci pentru că avem interese comune care pot fi soluţionate printr-un parteneriat strategic. În condiţiile în care influenţa maghiară a ajuns la limită în Ardeal şi este inexistentă în Slovacia este de datoria noastră să ne asumăm răspunderea şi să reprezentăm interesele acestor comunităţi. 2013 nu va fi anul rezolvării marilor problemelor. Sperăm în continuare că elita politică din cele trei ţări va înţelege că nu doar Ungaria, ci şi minoritatea maghiară de pe teritoriul ei nu trebuie privite ca pe un potenţial pericol asupra integrităţii naţionale. Viaţa merge mai departe, însă noi nu vom renunţa niciodată la părerile şi interesele noastre”,a spus Kover.

“Un apel la deşteptare”

Kover Laszlo a făcut referire şi la politica Guvernului ungar de a susţine anumite partide politice din Transilvania. “Guvernul ungar nu susţine nici un partid politic, noi sprijinim minoritatea maghiară din Ardeal. Despre partide fiecare îşi poate face propria părere. Liderii UDMR au o anumită părere despre Fidesz şi politica naţională a Guvernului, aşa cum şi noi avem o părere clară despre ei. Au dreptul să îşi spună deschis părerea, chiar le-am cerut asta fiindcă nu există o imixtiune în politicile interne de partid. Există o singură politica naţională, deasupra tuturor. Lor nu le place ce facem noi, dar nici nouă nu ne place ce fac ei. Maghiarii din Ardeal vor decide cine are dreptate”, a spus şeful Parlamentului ungar.

“Voturi de protest”

“Dacă mă uit la rezultatele alegerilor, paharul este pe jumătate plin, dar şi pe jumătate gol. UDMR a luat majoritatea voturilor din Ardeal, însă abia a trecut pragul electoral. Să nu omitem voturile de protest ale alegătorilor PCM şi PPMT. Niciodată UDMR nu a obţinut un rezultat atât de slab, un număr atât de mic de voturi. Există o realitate de necombătut, că aproximativ 20% dintre votanţii maghiari au optat pentru un candidat şi partid român. În aceste condiţii, UDMR a ajuns la zid. Este ultimul avertisment şi apel de deşteptare. Au mai primit o şansă să fie în Parlament şi, dacă îmi permiteţi să fiu ironic, este momentul să-şi rezolve problemele din partid, mai ales acum, când nu îi mai apasă sarcina guvernării. A venit timpul să tragă linie peste cei 23 de ani de activitate şi să revină la problemele strategice reale pe care le-au neglijat până acum. PCM şi PPMT au fost constrânse să caute ajutor în afara ţării, fiindcă în interiorul UDMR liderii au căpătat figurile unor baroni locali şi au eliminat democraţia din interiorul partidului. Câţiva oameni au decis şi decid soarta întregului partid, începând de la funcţii, până la limitele apariţiilor publice. Aceste condiţii nu diferă de cele trăite înainte de 1989. Există o democraţie politică în România, însă ea nu se referă la minoritatea maghiară”, apreciază Laszlo Kover.

Ce-ar fi fost dacă nu intrau în Parlament?

“Situaţia ar fi fost mai clară, dar nu mai bună, dacă UDMR nu ar fi intrat în Parlament. Eu nu am spus niciodată că lipsa reprezentării este mai bună decât o reprezentare mincinoasă. Eu nu aş vrea să probăm dacă este adevărat. Are cineva garanţia că există un drum înapoi? Partidul maghiar din Slovacia a ratat intrarea în Parlament şi are mari dificultăţi în a se regrupa. Nu ne dorim ca UDMR să nu intre în Parlamentul României, însă ei trebuie să tragă concluziile şi să înţeleagă mesajul alegătorilor maghiari. Aceştia le-au transmis că este momentul pentru o schimbare”, a declarat Kover pentru Dunatv.

Blesteme
Preşedintele Parlamentului a subliniat la Echo tv că înţelege realitatea din Ardeal. “Încă de la începutul carierei am lecturat cărţile scriitorilor din Ardeal pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă acolo. Am avut o revelaţie citind despre ce s-a întâmplat acolo în perioada interbelică. Mi-am dat seama că este de actualitate şi pentru ce se întâmplă astăzi. Blestemul asupra maghiarilor din Ardeal persistă. Pentru a sparge acest blestem era nevoie de o corectare a drumului pe care au apucat-o liderii UDMR. În ultimii 22 de ani, aceştia s-au îndepărtat foarte mult de obiectivele lor strategice. În primul rând trebuie să amintim autonomia, care este încă de mare actualitate. Autodeterminarea devine tot mai mult o soluţie viabilă pentru această criză economică. În caz contrar, comunitatea maghiară riscă să dispară, fie prin emigrare, asimilare sau pe cale naturală. Acest lucru este pe placul elitei politice româneşti  care îşi pune umărul prin orice mijloace şi retorici. Vina nu aparţine românilor. Este problema noastră, însă evident că situaţia este pe placul lor. Este vina partidului majoritar, UDMR, şi pentru asta era nevoie de o alternativă. Astăzi partidul e condus de o clică, fără nici o tangenţă cu baza, iar alegătorii şi-au dat seama că nu au nici o legătură cu acest partid. Cât priveşte alegerile din 2014, sunt convins că vor fi maghiari în Ardeal care vor vota cu MSZP, unii cu Jobbik, alţii poate au auzit de LMP, însă cei mai mulţi vor alege Fidesz. În orice caz, trebuie să luăm în calcul că ne aflăm pe teritoriul unei alte ţări şi trebuie să avem o campanie electorală decentă”, a precizat Kover.

Nyiro Jozsef, din nou în discuţie
Tentativa de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef rămâne marele regret al lui Kover Laszlo în 2012.  “Haideţi să subliniem din nou un lucru. Nyiro Jozsef are toate drepturile scrise şi nescrise, legale şi economice, să îşi continue somnul de veci în patria sa natală, la Odorheiul Secuiesc. Legal, statul român nu poate împiedica asta, însă vedem că reuşeşte uzând de autoritatea sa. De aceea acest caz nu este încă închis. Evident că au reuşit cu complicitatea UDMR. Au fost mână în mână cu noua Putere din România. Când am iniţiat noi acest demers, în România era alt Guvern, iar UDMR nu a avut nici o obiecţie. Turnura lucrurilor a fost o surpriză şi pentru noi. Nu ştiu când se va încheia acest caz. Acum că au avut loc alegerile, iar Guvernul USL are o majoritate confortabilă, sper că vor căuta colaborarea cu noi şi vom putea încheia acest caz în linişte”, a încheiat Kover.

×
Subiecte în articol: Ungaria udmr