x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta refuză punerea în aplicare a mandatului european de arestare pentru şeful MOL

Budapesta refuză punerea în aplicare a mandatului european de arestare pentru şeful MOL

de Istvan Deak    |    08 Oct 2013   •   19:51
Budapesta refuză punerea în aplicare a mandatului european de arestare pentru şeful MOL

O instanţă din Budapesta a anunţat că refuză punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis de autorităţile croate pe numele preşedintelui companiei ungare MOL, Zsolt Hernadi, informează presa ungară.

Autorităţile croate au emis mandat pentru arestarea lui Zsolt Hernadi săptămâna trecută, sub acuzaţia că i-ar fi oferit mită fostului premier croat Ivo Sanader în schimbul unor facilităţi în cadrul companiei croate INA.

Vineri, ministerul ungar al Administraţiei Publice şi Justiţiei a primit un mandat european de arestare pe numele lui Hernadi Zsolt Tamas, preşedinte-CEO al companiei ungare de petrol şi gaze MOL, dar nu în forma adecvată, a anunţat ministrul ungar de resort pe pagina sa de Facebook.

Ministrul afirma că aşteaptă versiunea corectă a mandatului. Purtătorul de cuvânt al ministrului Tibor Navracsics a declarat vineri că mandatul trimis de croaţi nu era în "limba prevăzută".  Mandatul trimis era în croată, dar ar fi trebuit să fie în ungară, engleză, germană sau franceză, a declarat Anna Isola.

Hernadi este suspectat că l-a mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru ca grupul ungar de petrol şi gaze MOL să obţină drepturi de management în cadrul companiei petroliere croate INA, potrivit unor informaţii de presă. Hernadi Zsolt Tamas figurează deja pe site-ul Interpol, la persoane căutate.

MOL a respins acuzaţiile şi procurorul şef ungar a declarat că Hernadi nu este vinovat. Compania ungară de petrol şi gaze MOL a anunţat, miercuri, că vrea să utilizeze "toate măsurile legale posibile" pentru a-l apăra pe directorul său, Hernadi Zsolt.

Ungaria nu este obligată să îl extrădeze pe Hernadi în Croaţia în baza mandatului Interpol, dar trebuie să îl reţină în baza mandatului european. Mandatul de arestare european facilitează extrădarea între ţările Uniunii Europene (UE). Croaţia a devenit membră a UE pe 1 iulie.

MOL deţine puţin sub 50 la sută din INA. Statul croat deţine aproximativ 45 la sută. Lipsa investiţiilor de către compania MOL şi eşecul statului de a prelua controlul INA, aşa cum se prevede într-un acord între cei doi parteneri, au fost surse de tensiune între aceştia.

Guvernul de la Budapesta a anunţat miercurea trecută mai multe măsuri diplomatice şi economice, după ce Zagrebul a emis mandatul de arestare european pe numele preşedintelui şi directorului executiv al companiei ungare de petrol şi gaze MOL. "MOL a investit aproape trei miliarde de euro în Croaţia", după ce a cumpărat acţiuni ale companiei INA, la o licitaţie publică "transparentă", a anunţat Guvernul ungar într-un comunicat.

Atacurile împotriva MOL fac parte dintr-o campanie politică în Croaţia, a apreciat Guvernul de la Budapesta. Compania ungară se află sub "presiune economică şi politică, ceea ce este inacceptabil în cadrul Uniunii Europene", potrivit comunicatului.
La solicitatea Guvernului, conducerea companiei MOL va examina posibilitatea de a-şi vinde participaţia deţinută la INA fie Guvernului croat, fie unei terţe părţi.


×
Subiecte în articol: mol