x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bujduveanu a vândut armament sensibil Iranului

Bujduveanu a vândut armament sensibil Iranului

de Sînziana Stancu    |    04 Apr 2009   •   00:00
Bujduveanu a vândut armament sensibil Iranului

Un român naturalizat în Statele Unite a încălcat embargoul american impus Iranului, făcând comerţ ilegal cu componente de avioane militare.



Traian Bujduveanu (foto) s-a prezentat ieri, fără avocat, în faţa unui tribunal din Miami (Florida), recunoscând că este vinovat de vânzarea de componente de avioane militare americane, considerate prin lege "armament sensibil", Iranului, încălcând legislaţia privind exportul armelor, precum şi de încălcarea embargoului american impus acestei ţări, pe care Washingtonul a înscris-o în "lista neagră" a celor ce susţin terorismul, informează AP.

Românul de 53 de ani, naturalizat în SUA, care îşi înfiinţase în Plantation (Florida), unde locuia, compania "Orion Aviation", a intrat în legătură în 2007 cu un iranian din California, Hassan Saied Keshari, care primise ordin de la Teheran să procure componente de avioane militare americane de mai multe tipuri. Iranienii erau interesaţi în special de avioanele de luptă F-14, elicopterele de atac Cobra AH-1 şi elicopterele militare CH-53A. Keshari, care deţinea compania Kesh Air International, i-a înaintat comanda lui Bujduveanu. Românul a început atunci să cumpere şi să vândă diferite componente de avioane militare pe teritoriul american, iar apoi să îmbarce comenzile care interesau Teheranul pe nave cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite), unde erau livrate unei companii de acolo, care le trimitea mai departe în Iran.

ULTIMELE VERIGI
Iranianul Keshari, complicele lui Bujduveanu, pledase, la rândul său, "vinovat" în luna ianuarie, recunoscând toate faptele. Românul, care a rămas în continuare în custodia autorităţilor federale, sub care a ajuns în 2008, când a fost inculpat, îşi va primi sentinţa la data de 11 iunie. El riscă cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Iranianul, care se află, de asemenea, în custodia autorităţilor federale, va primi şi el sentinţa tot în luna iunie.

Budjuveanu şi Keshari sunt ultimele verigi ale unui lanţ de trafic ilegal cu armament sensibil american către Iran, reaminteşte presa din SUA. Din cadrul reţelei ilicite Florida-Iran via Dubai, la sfârşitul anului trecut a mai fost arestată şi condamnată la 2 ani şi 5 luni de închisoare o femeie, Shahrzad Mir Gholikhan, care transmitea prin internet republicii islamice fotografii cu diferite obiective americane, capturate pe timp de noapte.

×
Subiecte în articol: externe